Direct naar artikelinhoud
Olympische Spelen

Swings na zilveren medaille: "Dit is een droom die uitkomt"

Bart Swings.Beeld EPA

Dan toch een Belgische medaille. Bart Swings is op de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang tweede geworden in de finale van de massastart. Het goud ging naar de Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon, het brons ging naar de Nederlander Koen Verweij. "Dit is een droom die uitkomt", aldus Swings.

Bart Swings (27) reed de hele wedstrijd aandachtig voorin. Sven Kramer dropte op vier ronden van het einde een stevig bommetje, maar ver raakte de Nederlander nooit weg. Swings reed de kloof dicht, enkel de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee, de wereldkampioen van 2016, en de Nederlander Verweij volgden in zijn spoor. Er werd dus gesprint met drie voor de medailles. Lee bleek een maatje te sterk, Swings eindigde knap op een tweede stek. Verweij vervolledigde het podium.

Swings na zilveren medaille: "Dit is een droom die uitkomt"
Beeld REUTERS

 "Het was geen superzware wedstrijd", legde Swings uit. "Ik had een beetje schrik voor de echt snelle mannen maar ik voelde mij superfris. Ik kon niet meer wachten om te versnellen, was de ronden aan het aftellen om te beginnen sprinten. Normaal ga ik rond 500 meter maar nu heb ik gewoon op 700 meter versneld. Ik had de benen vandaag. Uiteindelijk was er één iemand sneller. Ik kwam nog dicht maar ik wist dat als het een frisse sprint zou worden, Lee supersnel is. Ik heb er alles aan gedaan en dit is het resultaat."

"Ik heb hier met Jelle (Spruyt, zijn coach, red) heel lang naartoe gewerkt. Het is een droom die uitkomt. De voorbije twee jaar zijn niet de gemakkelijkste geweest, maar dit maakt alles goed."

Eerder op de dag werd Swings nog vijfde in de tweede halve finale. Hij won toen de eerste sprint, waarna hij niet meer aandrong op verder puntengewin en zich spaarde voor de finale. Het was de eerste keer dat de massastart op het olympisch programma stond. 

Het is voor de Belgische delegatie de eerste medaille in Pyeongchang, de zesde in de geschiedenis van de Winterspelen. Het is tevens ook de eerste Belgische medaille op de Winterspelen sinds Bart Veldkamp in 1998. Veldkamp pakte toen in in het Japanse Nagano brons op de 5.000 meter.

Swings na zilveren medaille: "Dit is een droom die uitkomt"
Beeld Getty Images
Swings na zilveren medaille: "Dit is een droom die uitkomt"
Beeld Photo News
Swings na zilveren medaille: "Dit is een droom die uitkomt"
Beeld AFP