Luister naar

Onafhankelijk Catalonië heeft geen kans van slagen

Nieuws
Catalonië zal nooit onafhankelijk worden. Spanje is nu eenmaal geen land van compromissen.
Herman Veenhof Herman Veenhof
dinsdag 17 oktober 2017 om 20:01
Bij een betoging in Barcelona tegen het opsluiten van leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging draagt een vrouw een estelada, een vlag die de onafhankelijkheid van Catalonië symboliseert.
Bij een betoging in Barcelona tegen het opsluiten van leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging draagt een vrouw een estelada, een vlag die de onafhankelijkheid van Catalonië symboliseert. ap / Manu Fernandez

Barcelona

Dinsdag leek de patstelling tussen Spanje en Catalonië compleet. Het Spaanse Constitutionele Hof bepaalde dat de wetgeving achter het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië nietig was. Maar de Catalaanse leider Carles Puigdemont stelde dat hij niet zou reageren op het ultimatum dat de Spaanse premier Mariano Rajoy hem maandag stelde: voor donderdag 10.00 uur ’s morgens ja of nee zeggen op de vraag of Catalonië zich onafhankelijk verklaarde.

In een door Spanje verboden referendum stemde negentig procent van ongeveer de helft van de Catalanen op 1 oktober voor zelfstandigheid. De Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont tekende op 10 oktober een onafhankelijkheidsverklaring, maar publiceerde die niet en krabbelde vervolgens terug. Hij wil praten en onderhandelen met de Spaanse regering.

De kans bestaat dat de Spaanse regering artikel 155 van de grondwet inroept, het zelfbestuur van Catalonië opschort en de regio onder curatele stelt.

Er zijn minimaal vier redenen waarom de strijd voor zelfstandigheid die momenteel in de Spaanse deelrepubliek Catalonië wordt gevoerd, tot mislukken is gedoemd. Om in voetbaltermen te spreken: Barcelona gaat deze wedstrijd verliezen, niemand kan winnen van Atletico en Real Madrid tegelijk.

sterke staat

Spanje is een sterke staat die nooit meer dan autonomie zal toestaan aan de deelrepublieken en dat desnoods met bestuurlijke dwang en politieel geweld zal verhinderen. En Spanje is nu eenmaal geen land van compromissen. Eeuwenlang had het wereldrijk een autocratisch, centralistisch, niet eens delegerend vorst, met Filips II als voor Nederlanders gedenkwaardig voorbeeld. Daarna waren er fascistische regimes of burgeroorlogen. En decennialang werd het land zelfs na de ontmanteling van de dictatuur van generalissimo Franco bestuurd door kabinetten die vanuit een partij werden gevuld, de conservatieve of socialistische. Coalitievorming, echte invloed van een verdeeld parlement; het is voor de eenheidsstaat Spanje allemaal nog gloednieuw.

Europese Unie

In de Europese Unie bestaat zowel bij de lidstaten als in Brussel geen draagvlak voor het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid. Dat bleek deze maand twee keer heel duidelijk. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, vindt het niet aantrekkelijk dat ‘de Europese Unie over vijftien jaar bestaat uit 98 staten’, zei hij vrijdag tijdens een rede aan de Universiteit van Luxemburg. ‘Het is al aardig ingewikkeld met 28 staten.’ Negen dagen ervoor spraken ook Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, en veel fractieleiders in het Europees Parlement zich uit tegen het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid. Hun gemeenschappelijke angst betreft het gevaar van precedentwerking. Alleen al de Basken zouden Catalonië als springplank kunnen gebruiken.

bedrijven

De bedrijven in Catalonië stemmen momenteel met de voeten; al ruim zeshonderd ondernemingen hebben hun zetels verplaatst naar vestigingsplaatsen buiten het Catalaanse grondgebied. En de verdeeldheid onder de inwoners van Catalonië is groot. Slechts een kleine groep was bij het illegale referendum voor afscheiding van Spanje, nadat op 21 september bij demonstraties 844 gewonden waren gevallen.

Catalonië blijft wat het is: een deelrepubliek van de staat Spanje. Het ligt in het noordoosten, meet driekwart van de oppervlakte van Nederland en telt 7,6 miljoen inwoners. De Catalaanse taal wijkt af van het Spaans en wordt door het regiobestuur enorm gepromoot. Maar nu is er in twee weken zo veel olie op het vuur gegooid dat zowel staat als deelstaat verliezen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.