Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Het ochtendnieuws gemist? Dit is wat u moet weten

Een begrafenisplechtigheid in Sri Lanka, na de terreur op paasdag.Beeld REUTERS

Een Leuvense professor pleegde auteursfraude, de Sri Lankaanse veiligheidsdiensten werden eerder al gewaarschuwd voor terreur, en Vlamingen en Walen denken vaak hetzelfde. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

In het nieuws

1. Leuvense prof pleegt opnieuw auteursfraude

De bekende politicoloog en socioloog Marc Hooghe (KU Leuven) heeft zich opnieuw schuldig gemaakt aan wetenschapsfraude. De Commissie voor Wetenschappelijke Integriteit van zijn universiteit en de overkoepelende Vlaamse Commissie bevestigen in rapporten de fraude, zo blijkt uit onderzoek van De Morgen

Er circuleerden al langer verhalen over zijn ‘geïntimideerde’ en ‘weggepeste’ doctoraatsstudenten. En hij liep al eens tegen de lamp voor wetenschapsfraude, maar wuifde dat toen weg. Nu blijkt dat de professor opnieuw tegen de lamp liep. “Op den duur reed ik huilend naar de universiteit”, getuigen slachtoffers.

Volgens hoofdredacteur Bart Eeckhout toont de universitaire wereld zich als een instituut uit een vorige eeuw: op zichzelf gericht en onhelder over de eigen ethiek, schrijft hij in zijn standpunt.

2. Regering Sri Lanka werd gewaarschuwd voor terreur, maar deed niets

Tien dagen voor de aanslagen op Sri Lanka, waarbij op eerste paasdag al zeker 310 mensen om het leven zijn gekomen, waren de Sri Lankaanse veiligheidsdiensten gewaarschuwd dat een radicale islamitische groepering van plan was zelfmoordaanslagen te plegen op kerken. Er is toen geen actie ondernomen tegen deze groepering, en het is onduidelijk of er andere voorzorgsmaatregelen zijn getroffen.

In de straat die naar de kerk leidt, vinden overal begrafenissen plaats. Op Katuwapitiya Road is de helft van de huizen bezig met een begrafenis. Letterlijk. 

Rouwenden in Sri Lanka.Beeld REUTERS

3. Huis gemiddeld 5.000 euro goedkoper dan halfjaar geleden

De gemiddelde prijs van een huis in België is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gedaald tegenover eind vorig jaar. Het is de tweede daling op rij, zo blijkt uit de vastgoedbarometer van de notarissenfederatie (Fednot). Een woonhuis kost nu gemiddeld 253.904 euro in België.

4. Genocide-overlevenden over ‘Terug naar Rwanda’: ‘Alsof het gisteren was’

Aan de aangrijpende Canvas-reeks Terug naar Rwanda, die vanavond ten einde loopt, werkte genocide-overlevende Laura Uwase (29) mee. Ook cameraman Ken Kamanayo (40) verloor 25 jaar geleden verre familieleden. “In Rwanda is iedereen Rwandees; België stopt ons nu nog in kampen, Hutu of Tutsi. Dat is zo fout.”

Laura Uwase en Ken Kamanayo.Beeld Eric de Mildt

5. Paul Magnette (PS): ‘Wij stappen niet in een regering met N-VA’

De PS zal nooit in een regering stappen met N-VA. Dat zegt PS-kopstuk Paul Magnette vandaag in een interview met Humo. “Onze partijen zijn zoals olie en water: die kun je niet met elkaar mengen”, klinkt het. “Daarom sluit ik dat voor 100 procent uit. Wij stappen niet in een regering met de N-VA.

6. ‘We spreken te snel van wiegendood’

Wetsdokter Werner Jacobs zegt dat bij een op de drie gevallen van wiegendood de baby wellicht per ongeluk is doodgedrukt door een ouder die al slapend deels over het baby’tje rolt. “Dat zijn geen natuurlijke overlijdens.”

7. Vlamingen en Walen denken vaak hetzelfde (maar niet over kernuitstap of migratie)

De burgerbeweging Hart boven Hard ondervroeg haar achterban omtrent de prioriteiten voor de verkiezingen. Parallel met die enquête hield iVox eenzelfde onderzoek bij een breed representatief panel. Vaststelling: heel veel overeenkomsten, maar niet over kernuitstap of migratie.

Bij de koffie

1. Wie is de mol?

Elke week kijkt Kris Kuppens naar De mol op VIER en pent ze voor u de essentie bijeen. “Bij de gedachte aan hem als mol kan ik een lichte scheut van teleurstelling niet ontkennen. Ik gok erop dat hij volgende keer afvalt, al is het maar voor mijn eigen gemoedsrust.”

Terwijl de kandidaten van De mol in Vietnam proberen te achterhalen wie de saboteur in hun rangen is, zitten familie en partners thuis voor de tv mee te zoeken. Maar hoe is het om eerst je vrouw of broer alleen op reis te zien vertrekken, en daarna niet eens te mogen weten wat ze daar wekenlang hebben uitgestoken? Een gesprek met de familieleden van de mol(lenjagers).

2. Is dit de nieuwe Merckx?

Wanneer en waar hebben we dat nog gezien? In een mannenklassieker van dat niveau? Vier kilometer op kop sleuren, één minuut goedmaken, over de koplopers gaan en vervolgens de sprint winnen. Neen, nooit komt er nog een nieuwe Merckx, schrijft Hans Vandeweghe in zijn column, maar Van der Poel benadert hem toch wel het dichtste.

3. Beyoncé laat écht zien wat kinderen krijgen doet met je lijf

Columniste Loes Reijmer keek naar Homecoming op Netflix, en is vol bewondering voor Beyoncé. “We zien ze weinig, vrouwen die uit elkaar knallen van de hormonen, die zich afvragen wie ze in godsnaam zijn, of ze ooit weer hun oude lijf terugkrijgen. Beyoncé laat in Homecoming zien hoe het echt is. Twee maanden na een spoedkeizersnede staat ze in de repetitieruimte, het gezicht opgeblazen van de kilo’s en slaaptekort. De choreograaf doet pasjes voor, maar ze houdt hem niet bij. Dansen draait om gevoel, en dus is het lastig als je je niet jezelf voelt.”

Bij de koffie
Beeld AFP