© rr

Jolan haalt medaille in honderd km op één wiel: “En nu het werelduurrecord aanvallen”

De vijftienjarige Jolan Jacobs uit Berlaar leverde knappe prestaties op het WK eenwieleren in Zuid-Korea. Op de 100 kilometer haalde hij als jongste deelnemer de zilveren medaille binnen. In een aantal andere categorieën miste hij het podium op een haar na.

Kristof Van Rompaey

Zo'n zeven jaar geleden kwam Jolan voor het eerst met het eenwieleren in contact tijdens een vakantie in Oostenrijk. “Voor mijn negende verjaardag heb ik er een gekregen”, vertelt hij. “Op drie maanden tijd was ik er eigelijk vrij goed mee weg.”

In 2013 nam het talent voor het eerst deel aan een open Nederlands Kampioenschap. Daarna volgden het EK in Italië, het WK in Spanje en nog eens een EK in Nederland. Zijn verplaatsing naar het WK in Zuid-Korea is tot nu toe de meest indrukwekkende. Of hij ginder een cultuurschok beleefde? “We zijn er niet als toerist naartoe gegaan. De focus lag puur op het eenwieleren”, benadrukt de jonge sportman. “Het was er in elk geval wel snikheet. De dag van de eerste wedstrijd, de 10 kilometer, was blijkbaar zelfs de warmste in de geschiedenis van het land.”

© rr

Jolan nam naast de 10 kilometer onder andere deel aan de 800 meter en de marathon, maar het was vooral op de langste afstand dat de jongste deelnemer iedereen in zijn leeftijdscategorie verbaasde. “Het was de eerste keer dat ik 100 kilometer in wedstrijdvorm reed”, legt hij uit. “Ik was al wel eens in een dag naar Duitsland gereden, maar dan stop je regelmatig. Ik wist dus vooraf niet hoe ik ging reageren op zo’n afstand en wilde me er ook niet kapot aan rijden.”

Hoewel de wedstrijd met het kwik op 32 graden in zware omstandigheden startte, had Jolan er in de eerste vijftig kilometer weinig moeite mee. In de tweede helft kreeg hij het moeilijker en moest hij zijn eerste plaats afstaan aan de negentienjarige Fransman Souryan Dubois. “Hij heeft nog net iets meer kracht en uithouding en focust zich uitsluitend op de lange afstanden”, legt Jolan uit. “Toch was hij best onder de indruk. Hij zei zelfs dat ik een kans maak om het volgende keer van hem te halen als ik blijf trainen.”

Jolan wil in de toekomst wel aan de kortere afstanden blijven deelnemen, maar in feite zijn het altijd al de langere wedstrijden geweest die hem aanspreken. “De 100 kilometer wordt jammer genoeg niet zo vaak georganiseerd. Het was intussen alweer enkele jaren geleden dat er nog eens zo’n afstand werd gereden tijdens het WK”, legt hij uit. “In de toekomst mik ik dus vooral op de marathon. Daar eindigde ik ditmaal als vierde.”

© rr

De sportieveling koestert nog een ultieme droom. Ooit wil hij namelijk het werelduurrecord eenwieleren aanvallen. “Dat betekent dat je op een uur tijd zoveel mogelijk afstand moet overbruggen. Het record ligt momenteel op 32.2 kilometer per uur”, legt hij uit. “Een belg heeft het al eens geprobeerd, maar is er toen niet in geslaagd om het te verbeteren. Om het zelf te proberen, moet ik eerst zien te investeren in ander materiaal. Op termijn ga ik misschien wel op zoek naar sponsoring voor die uitdaging.”

unicyclingjolan.blog