Een 82-jarige man kreeg een gevangenisstraf van twee jaar met uitstel opgelegd voor handtastelijkheden in een rusthuis.© rr/Fotomontage GVA

82-jarige man krijgt celstraf voor handtastelijkheden in rusthuis: “Hij legde slachtoffer het zwijgen op met duur parfum”

Ravels -

De correctionele rechtbank in Turnhout heeft een man van 82 jaar een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd omdat hij handtastelijk was geweest tegenover een medebewoonster.

Het is 10 juni 2023 wanneer de directeur van woonzorgcentrum (wzc) Onze Lieve Vrouw der Kempen in Ravels melding doet bij de politie. De 82-jarige bewoner J.V.G. zou zich handtastelijk hebben gedragen bij een vrouwelijke medebewoonster in het wzc die op dat moment 39 jaar oud is. De directie voerde bijgevolg een contactverbod in en bracht de familie van de vrouw op de hoogte.

Drie dagen later diende de vader van het slachtoffer klacht in bij de politie. Hij verklaarde dat zijn dochter lijdt aan een ernstige spierziekte en daardoor in het wzc verbleef. “De vader verklaarde dat zijn dochter sinds geruime tijd in haar kamer bezoek krijgt van beklaagde”, klinkt het bij de rechtbank. “Hij zou ongewenste seksuele handelingen stellen ten aanzien van zijn dochter, wat ging van het geforceerd zoenen van het slachtoffer tot het ongevraagd betasten van haar borsten.”

J.V.G., die in een rolstoel zit, reed naar het bed van het slachtoffer om haar zo te zoenen en te betasten. “Door haar ziekte was het slachtoffer niet in staat om zelf een verklaring af te leggen”, verduidelijkt de rechtbank.

In een verklaring die later werd afgelegd door de ouders van het slachtoffer, staat te lezen dat de 82-jarige man hun dochter meerdere keren het zwijgen oplegde door haar een duur parfum voor haar verjaardag te geven.

Vorige week sprak de rechtbank in Turnhout het vonnis uit. J.V.G. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar met uitstel. Daarnaast legde de rechtbank hem ook een contactverbod op met het slachtoffer en haar ouders, en zal hij een schadevergoeding van 8.500 euro moeten betalen. (eg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Turnhout