Mugabe verrast in toespraak: hij treedt niet af als president van Zimbabwe

© AFP

De omstreden president van Zimbabwe Robert Mugabe heeft zondagavond het volk toegesproken op tv. Verwacht werd dat hij zijn aftreden ging aankondigen, nadat hij door de regeringspartij Zanu-PF opzij werd geschoven. Dat gebeurde echter niet.

adm, rrln

Mugabe hield zondagavond een verwarrende toespraak, waarin hij verkondigde aan de macht te willen blijven, ondanks het ultimatum van zijn eigen partij. De partijtop schoof Mugabe eerder op de dag aan de kant. Ook zijn vrouw Grace ‘Gucci’ Mugabe, de 52-jarige first lady, werd volledig uit de partij gezet .

Zanu-PF gaf Mugabe tot maandagmiddag de tijd om op te stappen, anders zou hij worden afgezet.

© AP

Zondagmiddag werd bekend dat Mugabe een speech zou geven op tv. Men ging er vanuit dat de leider zijn aftreden zou aankondigen. Volgens bepaalde bronnen had hij daar al mee ingestemd. Een ontslagtoespraak bleef echter uit.

Bedankt en goedenavond

De 93-jarige president erkende dat er problemen zijn binnen de partij. De openlijke discussies tussen hoge figuren, en de “conflicterende berichten” van partij en regering “moeten stoppen”, stelde hij. Bovendien was zijn autoriteit overeind gebleven, klonk het. Mugabe pleitte voor een “nieuwe cultuur” en wil de focus leggen op het herstellen van de economie. De oorlogsveteranen, die in de voorbije dagen de kant van het leger kozen, moeten voor de Zimbabwaanse leider “een centrale rol blijven spelen”.

Mugabe, die af en toe de draad kwijt leek en in zijn papieren zat te zoeken, kondigde tot slot nog aan dat hij het partijcongres over enkele weken zal voorzitten. “We mogen ons niet laten leiden door bitterheid of wraak. We moeten leren vergeven en onze conflicten oplossen in een kameraadschappelijke Zimbabwaanse spirit”, klonk het. En dan plots: “Bedankt en goedenavond”. Over een ontslag werd met geen woord gerept.

Pagina’s niet voorgelezen

Volgens de Zimbabwaanse krantenuitgever Trevor Ncube heeft Mugabe een aantal pagina’s van zijn speech -vermoedelijk die over zijn vertrek- niet voorgelezen. “Hij heeft geen idee wat er niet gebeurd is”, schreef Ncube over Mugabe op Twitter. “Een goede les voor Afrika: laat nooit één man denken dat hij God is.”

Wat er nu gaat gebeuren, is nog niet bekend.

© AP

Oproep tot betogingen

De veteranen van de onafhankelijkheidsoorlog in Zimbabwe hebben de bevolking opgeroepen om opnieuw op straat te komen en het vertrek van president Robert Mugabe te eisen.

“Het discours staat helemaal los van de realiteit. We zullen elke afzettingsprocedure steunen en roepen op tot betogen op woensdag”, reageerde Chris Mutsvangwa van de machtige veteranenvereniging van Zimbabwe.

Leger aan de macht

Het leger greep afgelopen woensdag de macht in het Afrikaanse land. Mugabe werd onder huisarrest geplaatst en enkele van zijn medestanders werden gevangen genomen. De coup werd op gejuich onthaald. Na jaren van economische malaise en mensenrechtenschendingen, verwelkomen vele Zimbabwanen de tussenkomst van het leger.

Nadat Zanu-PF Mugabe uit de partij zette werd voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa aangesteld als nieuwe partijvoorzitter. Mnangagwa werd twee weken geleden nog ontslagen door Mugabe.

Hand overspeeld

© AFP

Mugabe, die 37 jaar lang aan het hoofd stond van het land, had de voorbije dagen alle steun binnen de partij verloren. Het merendeel van de regionale afdelingen van Zanu-PF had vrijdag al een motie van wantrouwen tegen hem aangenomen. Ook de invloedrijke jongerenafdeling had Mugabe zondag de rug toegekeerd.

“Mugabe moet weg uit Zimbabwe”

Ook het volk keerde zich tegen hem. Zaterdag kwamen duizenden Zimbabwanen in de hoofdstad Harare op straat om het leger te steunen. De sfeer was er uitbundig. Betogers droegen vlaggen en slogans als “Mugabe moet weg uit Zimbabwe”. Onder meer de invloedrijke vereniging van oorlogsveteranen en oppositiebeweging Movement for Democratic Change steunen de optocht. Het leger stemde in met de betoging, maar drong aan op een geweldloos verloop.

Een klein opstootje was er toen een groep betogers naar het presidentieel paleis trokken. Zwaarbewapende soldaten hielden hen tegen.

De betogers wilden er het vertrek eisen van president Robert Mugabe, die door het leger onder huisarrest is geplaatst. De betogers zijn dan maar op de weg gaan zitten als teken van protest, op zo’n 200 meter van het paleis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen