maandag 23 juli 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 

Politiek

Vlaams Zomerakkoord stuwt woningprijzen

“Wonen wordt duurder”

DUBLINVerschillende maatregelen uit het Vlaamse Zomerakkoord zullen op korte termijn ervoor zorgen dat wonen duurder wordt. Dat zegt de Limburgse vastgoedmakelaar Luc Machon, voormalig ondervoorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) en voorzitter van de Europese vastgoedmakelaarskoepel CEPI-CEI.

Dominiek CLAES

Het Zomerakkoord bevat verschillende elementen die bezitters en kopers van huizen, en kandidaat-(ver)bouwers rechtstreeks aanbelangen. We lijsten de betrokken maatregelen even op:

De Vlaamse maatregelen bevorderen een duurzaam woningpark, maar wegen tegelijk op de betaalbaarheid van het wonen Luc MACHON Voorzitter Europese vastgoedmakelaars

Het meest in het oog springend is ongetwijfeld het verbod op de verkoop van stookolie-installaties voor verwarming vanaf 2021. Vanaf dan zullen ook gasinstallaties verboden zijn voor nieuwe verkavelingen.

 Wie een woning koopt of erft, krijgt vijf jaar de tijd om minstens drie energiezuinige criteria te halen.

Tegen 2022 komt er een verplichte opmaak van een asbestinventaris bij de verkoop van een gebouw, tegen 2032 komt er een asbestinventaris voor alle gebouwen van vóór 2001.

De zogenaamde betonstop zet een rem op het aansnijden van nieuwe ruimte voor bouwen.

 Het verlaagd btw-tarief van 6 procent voor het slopen en heropbouwen van een woning wordt uitgebreid naar de Vlaamse stads- en dorpskernen en gekoppeld aan een slooppremie. Nu is die beperkt tot 32 steden.

hbvl

Betaalbaarheid

“Dat zijn stuk voor stuk maatregelen waar men niet tegen kan zijn”, zegt Luc Machon, vanuit de Ierse hoofdstad Dublin, in een eerste analyse van het Zomerakkoord. “Ik ben ervan overtuigd dat ook wonen zo duurzaam mogelijk moet zijn. Maar vier van de vijf maatregelen zullen op korte termijn het (ver)bouwen en wonen duurder maken. En dat vloekt toch met de ‘betaalbaarheid van wonen’ die deze regering zo hoog in het vaandel zegt te dragen.”

Volgens Machon zullen zowel het verbod op stookolie-installaties, het asbestonderzoek, de verplichting om te investeren in energiezuinigheid en de betonstop de prijs van wonen op korte termijn doen stijgen. “De regering schermt altijd met terugverdieneffecten, maar daar heeft een jong gezin met woonplannen vaak nog geen boodschap aan”, aldus Machon.

Over de uitbreiding van het verlaagde btw-tarief voor het slopen en heropbouwen is Machon eveneens duidelijk: “Een goede maatregel, maar tegelijk een gemiste kans. Ik had liever een globale maatregel gezien die een duurzame woning via een of andere fiscale weg ook meer betaalbaar maakt.” (dc)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws