Dirk Bernaerts met de groenten en Veerle Buyens met het prijsbeest.© Neel Vermeiren

Hoevewinkel met groenten en fruit en hoevewinkel met vlees slaan handen in elkaar voor een heel korte keten

Wuustwezel -

Van 18 tot 26 mei 2024 wordt in Vlaanderen de Week van de Korte Keten georganiseerd. Hoevevlees Konings en hoevewinkel Bernaerts groenten en fruit slaan in Wuustwezel de handen in elkaar voor een lekkere, lokale maaltijd.

Neel Vermeiren

Hoevevlees Konings uit de Kalmthoutse steenweg 261a en Hoevewinkel Bernaerts uit de Kruisstraat 106 zijn dag in dag uit bezig om gezond en plaatselijk voedsel te produceren. Als korte keten-producenten schotelen ze hun klanten lokaal lekkers voor op een laagdrempelige manier. Ze hebben beide een hoevewinkel waar de klant rechtstreeks kan kopen bij de producent. De klanten zijn tevreden want zij weten dat de producten kraakvers zijn. Ze weten ook waar hun voedsel vandaan komt.

Chateaubriand

Ter gelegenheid van de Week van de Korte Keten slaan ze de handen in elkaar. Ze bieden samen de ingrediënten aan voor een lekkere maaltijd. “We gaan voor een hele korte keten”, vertelt Veerle Buyens van Hoevevlees Konings. “Met het vlees van onze runderen en de groenten van Bernaerts stellen we een lekkere maaltijd samen. Het wordt chateaubriand met krielpatatjes en een gevarieerd lenteslaatje. We bieden ook een bijhorend recept aan. Met deze verse producten kan de klant aan de slag voor een lekkere maaltijd.”

“We hebben hetzelfde cliënteel”, vult Dirk Bernaerts van Hoevewinkel Bernaerts aan. “Het zijn mensen die op zoek gaan naar kwalitatieve voeding waarvan ze weten waar en hoe het geproduceerd wordt. We dragen lokale producten hoog in het vaandel. Door te kiezen voor de korte keten, dragen wij ook ons steentje bij aan de stikstofproblematiek.”

Raf Konings en Veerle Buyens zijn gepassioneerd bezig met kwalitatief vlees. Hun runderen zijn van de rassen Limousin en Belgisch Witblauw. Ze gaan voor excellent vlees en smaak.

“Het welzijn van de dieren komt bij ons op de eerste plaats”, vertelt Raf Konings. “Dieren goed behandelen heeft ontegensprekelijk invloed op de kwaliteit van het vlees. Dagelijks vers stro leggen, borstels in elke box, goede verluchting, aangepaste voeding. Het lijken eenvoudige dingen, maar ze zorgen ervoor dat er een smaakvol stuk rundvlees op uw bord belandt.” Vorig weekend nam Dirk met een koe van meer dan 1000 kilo deel aan de wedstrijd van De Vette Os. Het prachtige beest behaalde de vierde plaats.

Het echtpaar krijgt ook regelmatig scholen op bezoek en beschikt over vakantiekamers om te logeren op de boerderij. De winkel is elke zaterdag open van 9 tot 12 uur of op afspraak.

Hoevewinkels

De families Bernaerts en Konings hebben beide ingespeeld op verbreding van de landbouw. Met hun hoevewinkels brengen zij hun producten direct bij de consument. Op vrijdagnamiddag en zaterdagvoormiddag is de hoevewinkel voor groenten en fruit van Dirk Bernaerts en Rita Van Looveren open. Dirk is expert op het gebied van gezonde groenteteelt. Ze bieden een grote keuze aan groenten en fruit. “Wij startten ook pas met het project ‘Fruit op het werk’ waarbij ze op maandagvoormiddag pakketten van 5 of 10 kilo fruit leveren aan bedrijven in de regio,” vult Bernaerts aan.

De ingrediënten voor de maaltijd tijdens de Week van de Korte Keten kan je bestellen via mail en afhalen bij Hoevewinkel Bernaerts. Bestellen voor 10 mei via veerle.buyens@telenet.be. Afhalen gebeurt op vrijdag 17 mei van 14.30 tot 18 uur of zaterdag 18 mei van 8 tot 12 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners