Direct naar artikelinhoud
Energie

Doel 1 langer buiten strijd, heropstart Tihange 3 mogelijk vervroegd

Archiefbeeld van Doel 1.Beeld EPA

De werkzaamheden aan Doel 1 duren langer dan gepland. Er zijn bijkomende werken nodig die zeer complex zijn. De kernreactor blijft daarom dicht tot 31 januari, anderhalve maand langer dan gepland. Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) roept daarom deze ochtend een taskforce samen.

De huidige werken op Doel 1 hebben volgens de uitbater aangetoond dat het noodzakelijk is om een groter gedeelte van de leidingen te herstellen dan gedacht. Dat meldde uitbater Engie Electrabel gisteravond. “Deze bijkomende werken zijn zeer complex en gaan gepaard met veeleisende kwalificatietesten. Volgens de huidige inzichten dient de onbeschikbaarheid van Doel 1 dan ook verlengd te worden tot 31 januari om de werkzaamheden uit te voeren”, luidt het in een mededeling.

De heropstart van Tihange 3 zou daarentegen mogelijk worden vervroegd. De veiligheidsvereisten kunnen gehaald worden door  het plan van de betonwerkzaamheden aan te passen. De niet-kritische betonwerkzaamheden zouden vervolgens in fases worden uitgevoerd.  Mits goedkeuring van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) kan de centrale in januari al aan het net worden gekoppeld, in plaats van op 2 maart 2019 zoals momenteel gepland.

In de nacht van zondag op maandag werd kernreactor Tihange 1 nog heropgestart. Tot dan leverde slechts één kerncentrale stroom, namelijk Doel 3. Doel 4 volgt volgens de huidige planning op 15 december. Op basis van de resultaten van Doel 1 worden er de komende weken nog aanvullende controles uitgevoerd op Doel 2. Op dit moment blijft de heropstartdatum voor Doel 2 echter gepland op 31 december 2018.

Minister van Energie Marie Christine Marghem (MR).Beeld BELGA

Marghem komt terug uit Egypte

Minister van Energie Marie Christine Marghem heeft in een reactie op het nieuws deze ochtend een taskforce van de energiesector samengeroepen. Daarin zetelen onder andere uit het directoraat-generaal Energie, Elia, Engie Electrabel en energieregulator. Marghem werd normaal gezien verwacht in Egypte om er deel te nemen aan de Conferentie der Partijen (of COP, het belangrijkste besluitvormend orgaan, nvdr) van het Biodiversiteitsverdrag, maar heeft haar bezoek geannuleerd.

In een mededeling laat de minister weten “akte te nemen van de verlenging van de werkzaamheden aan Doel 1". De veiligheid van de nucleaire installaties is voor de regering van prioritair belang, zegt Marghem, maar ze betreurt “dat de uitbater opnieuw in gebreke blijft”. De minister benadrukt tot slot dat de aankondiging niets verandert aan de bevoorradingszekerheid van België.

Verder zei Marghem dat het verkopen van de kerncentrales aan het buitenland niet de beste beslissing was. “Ons land draagt de negatieve gevolgen van het feit dat het beslissingscentrum niet in België ligt”, aldus Marghem nog. “Ik ben beleefd , maar ik begin toch stilletjesaan kwaad te worden”, aldus de minister over Frankrijk. “Mijn schaal van Richter zit toch al op drie.”