zaterdag 24 februari 2018 - Tongeren
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Mensen parkeren hun auto’s, tot in oude torens van de muur. hbvl

Groen: “Stad weinig zorgzaam voor muur”

Zorgplan voor Romeinse muur

TONGEREN

Tongeren werkt aan een zorgplan voor de Romeinse Muur. Daarin moet staan hoe Tongeren de komende twintig jaar haar Romeinse omwallingen zal beheren. “Anders krijgen we geen onderhoudssubsidies meer van Vlaanderen voor de muur”, zegt bevoegd schepen Gerard Stassen (sp.a). Groen Tongeren vindt dat de stad weinig zorgzaam is voor die oude muur: “Twee keer werd het RUP aangepast voor bouwsels die dichter bij de muur komen dan mag.”

Jan BEX/Saul PAULS ASENSIO

En plots staat Tongerens bijna 2.000 jaar oude Romeinse muur weer in de belangstelling nadat een aannemer in opdracht van Infrax eerder deze maand het presteerde om een sleuf in de muur te boren. “Maar ook de stad zelf gaat onzorgvuldig om met dat erfgoed waar ze nochtans zo graag mee uitpakt”, zegt Johan Vandebosch van Groen Tongeren.

Afwijkingen

Volgens Vandebosch zie je vaak overtredingen tegen een oude richtlijn, vervat in een BPA. Dat zegt dat je vier meter afstand aan weerszijden van de oude muur moet bewaren. “Mensen parkeren hun auto’s, tot in oude torens, huizen staan op of tegen de muur en hij ziet er niet overal even goed uit. Twee keer zelfs heeft de stad tijdens deze legislatuur een uitzondering toegestaan op die regel. Een keer voor een garage aan de Koninksemsteenweg die tot aan de muur is gebouwd. En onlangs nog voor een nieuwe appartementsblok op de hoek van Caesarlaan en Hasseltsesteenweg. Dat mocht tot 1,5 meter van de muur gebouwd worden. Wij van Groen pleiten ervoor de drukke Caesar- en Legioenenlaan om te vormen tot een eenrichtingsweg met een wandelpad en een groenzone ernaast. Zo creëer je vanzelf ruimte en afstand.”

Zorgplan

Schepen Patrick Jans (Open Vld) van Ruimtelijke Ordening is het niet eens met die kritiek. “Rond de Romeinse muur en de middeleeuwse wallen is er inderdaad een parallelle parkzone voorzien van enkele meters die constructies daarin verbiedt. Maar sommige constructies staan daar al lang van voor die richtlijn. Die garage is zo’n voorbeeld. Daar heeft de stad iets geregulariseerd dat er al stond voor dat BPA er was.”

Het appartementsblok in de Caesarlaan staat maar 1,5 meter van de muur af.  hbvl

“Het verhaal van het appartementsgebouw is anders. Daarvoor stond op die plek een woning die letterlijk óp de muur gebouwd was. Samen met Erfgoed hebben we erop toegekeken dat de nieuwbouw op 2 meter van de muur blijft zodat toekomstige ontsluitingen van de Romeinse muur niet in het gedrang komen.”

“We doen anders kosten en moeite genoeg om de muur goed te bewaren”, zegt schepen Gerard Stassen (sp.a) van Erfgoed dan weer. “Nu stellen we op vraag van Onroerend Erfgoed een beheersplan op hoe we de muur de komende twintig jaar zullen beheren. Dat is een voorwaarde om subsidies te blijven krijgen voor het onderhoud ervan.” Bijkomende moeilijkheid voor een algemene richtlijn is dat de muur op heel wat privépercelen staat, aldus Stassen. “Dat zal maatwerk zijn van perceel tot perceel. Ook daarmee zijn we bezig in het zorgplan.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws