24 februari 2018 om 03:00
Luister naar

Wat noem je 'uitzinnig'?

‘Uitzinnig’ waren ze, de stralende Oranjevrouwen, om een onverwachte bronzen medaille. Mooie plak, dat zeker. Maar dat woord in een krantenkop is toch ook een gevalletje woordinflatie.

Bij ‘uitzinnig’ denk ik eerder aan de Syriërs, in Oost-Ghouta, neerzittend bij verwrongen beton­ijzer, waar eerst hun huis stond.

Ja, ik genoot ook van de Spelen. Maar deze week kreeg de ‘uitzinnige’ medaillevreugde wel iets onverteerbaars. Waarom? Omdat de werkelijkheden in deze wereld zo totaal gescheiden zijn. Kon dan niet één sporter zijn of haar medaille opdragen aan de vijftig kinderen, door Assad afgeslacht? Nee, blijkbaar. De bubbel is te sterk. Het doet voor mij afbreuk aan de olympische gedachte. Het NOS Journaal knipt en plakt de vloekende werkelijkheden, botsende gelijktijdige gebeurtenissen, tot bizarre collages, van hoogte- en dieptepunten van menselijk gedrag. In één wereld, één week. Eén veertigdagentijd. Het is geen verwijt hoor, zo werkt het Journaal gewoon. Maar ik wil niet afstompen. Ging het zo ook in 1940-1945? Het raadsel van de gelijktijdigheid, de grondige dubbelzinnigheid, is al oud.

Soms raken de werkelijkheden elkaar. Dan voel je even de tocht van wat er écht gebeurt. Vorige week hoorde ik uit betrouwbare bron dat wifi in vluchtelingenkampen in Zuid-Europa vaak indirect wordt gerund door de CIA. Dit gaf me wel een veilig gevoel. Zo proberen ze de terroristen eruit te vissen, via hun telefoon- en mailverkeer.

In mei 2017 sprak ik, in een nachttrein onderweg in Midden-Europa, een huurling. Eeuwen vochten huurlingen de oorlogen uit. En nu weer. De medepassagier, een jonge Chinese Brit, was per trein onderweg van Londen naar huis, naar China. Vechtsporter en beroepssoldaat. Verhuurt zichzelf aan militaire beveiligingsbedrijven. Hij mocht voor Rusland zijn hals wagen in Syrië. Voor 30.000 dollar. Zijn antwoord was: nee. ‘Dat is echt belachelijk weinig geld, voor een heel groot risico om terug te keren in een bodybag.’

Deze week dacht ik aan die treinreiziger, bij het nieuws dat er mogelijk tweehonderd Russen en huurlingen zijn omgekomen in Syrië. Hij maakte de goede keus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

Het tuinleven begint: laat de barbecue of vuurkorf niet roken als je om je buren geeft

TV-programma's over burenruzies houden ons een spiegel voor. Het is een wonder dat er nog vrede te vinden is op aarde, schrijft Reina Wiskerke. Begin met vrede stichten in je eigen tuin.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Een dodelijk ongeluk en een schietpartij moet je niet dichtmetselen met vlugge christelijke oneliners

Een dodelijk scooterongeluk en een schietpartij lieten Alblasserdam in verbijstering achter. 'Alle zorgvuldig gekozen zinnen waren niet bij machte ons hart te verzachten', schrijft Annemarie van Heijningen.

nd

Beste studenten! Wat zal ik doen met het woordje 'wuft'? Is dat antiek? Of juist heerlie-de-peerlie?

Ergens heb ik altijd wel geweten dat dit moment zou komen ... de dag, dat je gaat uitburgeren uit je eigen land, je eigen taal. Omdat je ineens ouderwets praat. Volgens sommige twintigers dan, schrijft Hilbrand Rozema.

Ad de Bruijne is hoogleraar ethiek en spiritualiteit aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht.

De treurige nalatenschap van het christelijke Westen kleurt het huidige conflict tussen Israël en Gaza

'Het vanouds christelijke Westen is mee schuldig aan de huidige tragedie in Gaza. Dat was mijn antwoord toen iemand vroeg waarom ik mij nauwelijks uitlaat over het huidige conflict, schrijft ethicus Ad de Bruijne.

Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'

Paul Schenderling

Kun jij als grootgrondbezitters die zwaar onderbetaalde dagloner recht in de ogen aankijken?

Je kunt je een wereld zonder naasten en naastenliefde nauwelijks voorstellen. Toch was dit een groot deel van de wereldgeschiedenis het geval, stelt Paul Schenderling.

Heb je een mening die ons stoort? Dan slepen we gerust de fouten van je voorouders erbij

Lodewijk Asscher wordt nog steeds gepest met de rol van zijn grootvader in de Joodse Raad, signaleert Reina Wiskerke. Wat gebeurt er met de nakomelingen van NSB'ers als de archieven over hen opengaan?

Afbeelding

Op de koffie bij 'filmster' Gerlach van Beinum, de laatste akkerbouwer onder de rook van Amsterdam

Met een documentaire over zijn leven groeit boer Gerlach, de bijzondere akkerbouwer onder de rook van Amsterdam, uit tot een begrip. Maar een echte filmster zal hij nooit worden, merkt columnist Gerard ter Horst.

beeld nd

Ik wil een tegengeluid laten horen: denken aan scheiden hoeft niet het begin van het einde te zijn

De podcast ‘Gebroken Gelofte’ van het Nederlands Dagblad, een podcast over scheiden in christelijk Nederland, heeft flink wat losgemaakt. Is het geen promo voor scheiden? Wordt scheiden zo niet genormaliseerd?