© BFM

Regen en sneeuw verwacht: opgelet voor gladde wegen tijdens ochtendspits

Het Verkeerscentrum verwacht ook dinsdagochtend een zware ochtendspits. Er ligt veel smeltwater dat voor gladheid zorgt. De diensten van het Agentschap Wegen en Verkeer hebben de wegen vrijgemaakt en gestrooid, maar uitkijken blijft de boodschap. Pas uw snelheid aan en houd afstand.

il, Belga

De weersvoorspellingen voor vandaag zien er gunstiger uit dan gisteren, maar toch mogen we nog heel wat hinder verwachten. Vooral in de voormiddag worden nog buien van regen of smeltende sneeuw verwacht. Na de middag wordt het droger. De maxima gaan tot 3 of 4 graden. Toch blijft de kans op gladde wegen ook vandaag bestaan, zeker tijdens de ochtendspits.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zegt de hele nacht doorgewerkt te hebben om de wegen sneeuwvrij en berijdbaar te krijgen. Op de meeste plaatsen liggen de snelwegen er dan ook vrij bij. Maar tijdens de ochtendspits is er nog kans op buien van sneeuw, smeltende sneeuw of regen en de temperaturen van het wegdek blijven rond het vriespunt schommelen, dus er blijft een reële kans op gladde wegen.

Het AWV blijft de toestand opvolgen en rijdt uit om te strooien waar en wanneer het nodig is. De strooidiensten van AWV hebben de toestand de hele nacht opgevolgd en hebben het nodige gedaan om alle autosnelwegen vrij te krijgen. Gewestwegen zijn zo goed als overal goed berijdbaar en ook de fietspaden zijn op de meeste plaatsen behandeld en worden opgevolgd. Ondanks alle inspanningen zijn daar nog de grootste problemen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Vlaams Verkeerscentrum raden bestuurders aan om waakzaam te zijn deze ochtend, zeker op op- en afritten. Wie de weg op moet, vragen ze zijn rijstijl aan te passen aan de toestand van de weg. Een aangepaste snelheid en voldoende afstand houden is zeker aangewezen.

Op enkele schuivers na waren er vannacht geen noemenswaardige incidenten: het Vlaams Verkeerscentrum spreekt van een rustige nacht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vluchten geannuleerd

Niet alleen voor autobestuurders blijft het winterweer vandaag problemen veroorzaken, ook wie een vlucht moet nemen, kan het moeilijk hebben.

Brussels Airport deelt mee dat reizigers vandaag nog rekening moeten houden met vertragingen en annuleringen als gevolg van het winterweer. De luchthaven raadt passagiers aan om regelmatig de status van hun vlucht te controleren. Ook adviseert ze contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. “Als uw vlucht geannuleerd werd, raden wij aan om niet naar de luchthaven te komen, maar eerst contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij”, klinkt het.

Op Brussels Airport waren maandag zowat 300 vluchten geannuleerd en een honderdtal andere vluchten vertraagd. Honderden reizigers strandden op de luchthaven. In de Brabanthal in Leuven werd een medische hulppost ingericht om gestrande reizigers op te vangen van Brussels Airport. Rode Kruis-Vlaanderen stelde er vijfhonderd veldbedjes op. Daarnaast leverde het vijfhonderd veldbedjes bij Brussels Airport, op vraag van de luchthaven zelf.

Vanochtend delen vrijwilligers van het Rode Kruis in de Brabanthal ontbijt uit en de noodopvang blijft nog zeker open tot deze middag. Dan zal het Rode Kruis-Vlaanderen bekijken of de opvang nog een nacht moet openblijven of niet, afhankelijk van hoeveel vluchten geschrapt zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer