Direct naar artikelinhoud
Verbouwen

De energielening doet het niet goed, maar CD&V wil ze behouden

Met de energielening kunnen gezinnen hun kosten voor elektriciteit en gas drukken door hun woning energiezuiniger te maken.Beeld anp

Amper drie jaar na de introductie van de Vlaamse energielening daalt het aantal ontleners sterk. CD&V roept de regering op de lening toch open te houden voor de middenklasse. N-VA en Open Vld zeggen 'nee'.

en

In 2015 riep toenmalig energieminister Turtelboom (Open Vld) de Vlaamse energielening in het leven, ter vervanging van de vroegere ‘groene lening’. Gewone gezinnen kunnen sindsdien aan 2 procent lenen om hun woning energiezuiniger te maken of om zelf energie te produceren, verenigingen en coöperatieven aan 1 procent en lage inkomens en kansengroepen aan 0 procent. Maar na amper drie jaar is het succes al tanende, blijkt uit cijfers die CD&V-volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne opvroeg. 

In 2015 werden 4.585 leningen toegekend, in 2016 4.238 en vorig jaar nog maar 3.680. Een bijkomend probleem is dat de Vlaamse energielening steeds minder aangewend wordt voor isolatiewerken en steeds meer voor de financiering van zonnepanelen. Was de verhouding in 2015 nog 80-20, dan is dat in 2017 ongeveer 50-50 geworden. “Niks mis met zonnepanelen, maar de prioriteit was energierenovatie. Het is vooral op vlak van isolatie dat we het niet goed doen. Belgische huizen gebruiken 70 procent meer energie dan het Europese gemiddelde”, zegt Bothuyne.

'Er is geen reden om de Vlaamse energielening niet open te houden voor alle Vlaamse gezinnen. De nood aan renovatie blijft te groot'
Robrecht Bothuyne, CD&V-volksvertegenwoordiger

CD&V vraagt nu aan energieminister Bart Tommelein (Open Vld) om het tarief voor isolatiewerken te verlagen naar 1 procent, maar dat is niet het belangrijkste voorstel. Bothuyne roept de Vlaamse regering vooral op om af te zien van de geplande inperking van de Vlaamse energielening. Vorig jaar werd binnen de coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld afgesproken om de lening vanaf 2019 alleen nog toe te kennen aan kansengroepen en gezinnen met een belastbaar inkomen van minder dan 30.000 euro. 

Vooral N-VA en Open Vld waren daarvoor gewonnen, omdat de middenklasse momenteel probleemloos aan zeer lage tarieven in de privé kan lenen, bij een gewone bank dus. Maar CD&V wil die beslissing nu terugdraaien. “Er is geen reden om de Vlaamse energielening niet open te houden voor alle Vlaamse gezinnen. De nood aan renovatie blijft te groot. Bovendien worden de komende maanden rentestijgingen verwacht en is het dus allerminst zeker dat de goedkope bankleningen voor energierenovatie nog lang aangeboden zullen worden”, zegt Bothuyne.

Afspraken

Bij de coalitiepartners valt het voorstel op een koude steen. “De hervorming van de energielening, mét grotere leenbedragen, een langere looptijd en de beperking tot lagere inkomens vanaf 2019, dateert nog maar van vorig jaar en werd door de hele regering onderschreven. Ik ga ervan uit dat iedereen zich aan de afspraken houdt”, aldus minister Tommelein. Bij N-VA reageert energiespecialist Andries Gryffroy scherper. “Er is geen enkele reden om de energielening in haar huidige vorm te behouden. Wél voor lagere inkomens en kansengroepen. Omdat zij maar moeilijk toegang krijgen een gewone lening. Maar voor gewone gezinnen is er aanbod genoeg op de private markt. Net daarom blijft het aantal ontleners bij de Vlaamse overheid ook beperkt”, zegt Gryffroy. (DDW/IVDE)