Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Wat u moet weten voor u gaat eten

Met nieuwe infografieken kies je als patiënt zélf je behandeling bij de huisarts.Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Huisartsen binden de strijd aan tegen 'Google-diagnoses', de heisa rond Oxfam gaat voort, en de ex-directeur-generaal van de Brusselse vzw Gial doet nieuwe vragen rijzen over het 'miljoenen-consultancycontract'. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend. 

In het nieuws

1. Kies als patiënt zelf je behandeling bij de huisarts

Met nieuwe infografieken kan een patiënt voortaan meebeslissen welke behandeling de huisarts voorschrijft. Want vaak zijn er meerdere opties. En wie ziek is, slikt niet meer zomaar alles van de dokter.

Huisartsen zien steeds meer mensen die via Google hebben opgezocht welke aandoening ze hebben en wat de beste behandeling is. En de reactie dat ‘de dokter het toch het best weet’, pikken ze niet meer. "Tijd voor een vaccin tegen medisch fake nieuws van dokter Google", schrijft journaliste Barbara Debusschere. 

2. Topman Oxfam België: "Van Hauwermeiren spreekt niet de waarheid"

"Roland Van Hauwermeiren spreekt niet de waarheid", zei algemeen-secretaris Stefaan Declerck van Oxfam België in het Radio 1-programma De Ochtend. Van Hauwermeiren ontkende onlangs dat hij contacten had met prostituees, maar volgens Declerck klopt dat niet. De ngo bracht deze ochtend zelf het intern rapport over seksueel wangedrag in Haïti naar buiten. 

In het nieuws
Beeld EPA

3. Ex-directeur-generaal over miljoenencontract Gial: "Ik stelde vragen, kort daarna lag ik buiten" (+) 

Alweer opschudding in Brussel: vrijdag raakte bekend dat Michel Leroy, directeur ontwikkeling bij de Brusselse vzw Gial die de informatica van de stad Brussel beheert, van 2000 tot eind 2017 als extern consultant dagelijks 875 euro factureerde, btw niet inbegrepen. De man zou zo via zijn in het Waalse Eghezée gevestigde vennootschap Altera Via zo'n 3 miljoen euro hebben opgestreken. Gewezen directeur-generaal Yves Vander Auwera doet nieuwe vragen rijzen over het miljoenen-consultancycontract bij de Brusselse vzw Gial.

4. Ons hele DNA ontrafelen: willen we wel weten wat ons allemaal boven het hoofd hangt? (+)

In enkele jaren tijd is het uitlezen van het menselijke genoom een fluitje van een cent geworden. Het kan nu snel en goedkoop. Marktleider Illumina beweert zelfs een apparaat te verkopen waarmee het in theorie minder dan 1.000 euro kost. Maar willen we eigenlijk wel alles weten wat er boven ons hoofd hangt?

In het nieuws
Beeld Elise Vandeplancke

5. Zo ziet de kiezer kandidaten van vreemde origine: "Links, maar niet minder capabel" (+)

Bekijkt de kiezer kandidaten met een migratieachtergrond anders? Ja, zo blijkt uit onderzoek van de UGent. Maar dat wil niet zeggen dat ze minder capabel worden geacht. Tenzij het over milieu gaat.

Aan het koffieapparaat

1. 'In de gloria' tot in de eeuwigheid, amen (+)

Weinig tv-programma's zitten zo in het collectief geheugen gebeiteld als In de gloria. De reportages hebben na achttien jaar nog niets van hun kracht verloren en blijven tv-makers beïnvloeden. "Het is simpelweg het beste programma aller tijden van heel de wereld."

Welk fragment van In de gloria is u het best bijgebleven? Tien keer 'In de gloria' die je gezien moet hebben.

2. 'Blind Getrouwd' maakt het zichzelf wel heel gemakkelijk

Sam Feys vraagt zich in DM Zapt af waarom de koppels uit Blind Getrouwd zo weinig divers zijn. "Als je twee seizoenen lang blanke, jonge heteroseksuele mensen met elkaar laat trouwen, schept dat verwachtingen. Holebi’s, ouderen en niet-blanken voelen zich dan allicht niet aangesproken. En ja, dan moet je misschien eens een extra oproep lanceren en bijvoorbeeld holebi’s ook welkom heten."

3. "Eigenlijk ben ik klaar om te sterven, omdat ik een zeer gelukkig mens ben" (+)

Buitengewoon hoogleraar in de gynaecologie en Groen-senator Petra De Sutter (54) beantwoordt de vragen van Proust in een openhartig gesprek. “Onvoorwaardelijke liefde voor anderen zonder iets in de plaats te verwachten, dat is voor mij de hoogste vorm van liefde.” 

Aan het koffieapparaat
Beeld Stefaan Temmerman