Met de nieuwe schuimlijn houdt Henco de productie van voorgeïsoleerde buizen van A tot Z binnen het eigen bedrijf.© Hans Otten, rr

Henco investeert tien miljoen euro in nieuwe schuimlijn: “Hiermee halen we jaarlijks duizend vrachtwagens van de weg”

Herentals -

Henco, de bekende fabrikant van buizen en fittingen, start deze maand op de plant in Herentals met de productie van voorgeïsoleerde buizen. Om dat mogelijk te maken, bouwde het bedrijf een nieuwe schuimlijn van tien miljoen euro. Die investering zorgt voor vijftien extra jobs en haalt duizend vrachtwagens van de weg.

Hans Otten

Henco heeft een reeks aaneengesloten plants naast de E313 in Herentals-Industrie. Daar voert de firma vanaf nu de productie van voorgeïsoleerde buizen volledig binnen eigen huis uit. In het verleden fabriceerde Henco die buizen al, maar gebeurde het isoleren door het aanbrengen van isolatieschuim bij (buitenlandse) partners. Door zelf tien miljoen euro te pompen in een eigen schuimlijn zet de onderneming flinke stappen op het vlak van efficiëntie en duurzaamheid. Henco wordt zo meteen ook het eerste bedrijf in West-Europa dat het volledige productieproces in eigen handen heeft.

“Hierdoor houden we de kwaliteit nog beter in eigen hand en wordt de doorlooptijd van bestelling tot levering flink ingekort. Dat stelt ons in staat veel flexibeler op de vraag in te spelen”

Wim Verhoeven

Algemeen directeur Henco

Algemeen directeur bij Henco Wim Verhoeven.© Hans Otten

“We halen de productie van A tot Z in huis, waar vroeger voor elke vrachtwagenrit naar onze partners, twee of drie retourritten nodig waren. Die transportbesparing zorgt voor meer dan duizend vrachtwagens die we jaarlijks van de weg halen, of zo’n 750 ton CO2”, zegt algemeen directeur Wim Verhoeven van Henco. “Bovendien houden we de kwaliteit nog beter in eigen hand en wordt de doorlooptijd van bestelling tot levering flink ingekort. Dat stelt ons in staat veel flexibeler op de vraag in te spelen, mede dankzij de aanleg van een slimme bufferstock. Kortom, het kwaliteitslabel ‘made in Belgium’ mogen we nu echt wel terecht voeren.”

© Hans Otten

Vijftien jobs

Henco gaat er prat op dat de nieuwe voorgeïsoleerde buizen dankzij het nieuwe innovatieve proces een hogere isolatiewaarde en een sterkere brandveiligheid hebben. Daarmee komt het product meer dan tegemoet aan de alsmaar strengere (energie)normen die in de bouwsector worden toegepast. Henco levert via de groothandels aan de installateurs van buizen en fittingen, niet aan de eindklant of consument.

De grote speler op de Europese markt houdt vast aan de lokale verankering in Herentals om van daaruit heel Europa te bedienen. Volgens Henco zou de uitbreiding van de productie in de eerste fase een vijftiental nieuwe jobs opleveren, bovenop de ruim driehonderd mensen die het bedrijf nu al tewerkstelt. “We hebben daartoe ook al aangrenzende ruimte aangekocht, met het oog op eventuele uitbreiding in de toekomst”, stelt Wim Verhoeven. “De bouwsector in Europa groeit langzaam naar eenmaking, maar er zijn nog heel wat regionale verschillen. Vanuit onze fabriek kunnen we daar soepel op inspelen, met lokale mensen die over de juiste skills en ingesteldheid beschikken. We zijn dus best trots, als eerste fabriek in Europa die dit hele proces in-house realiseert. Wij staan klaar om elke evolutie in de bouw, ook naar bijvoorbeeld prefab, te ondersteunen en zelfs mee te sturen.”

Met de nieuwe schuimlijn houdt Henco de productie van voorgeïsoleerde buizen van A tot Z binnen het eigen bedrijf.© rr

Eerder dit jaar installeerde Henco ook al tweeduizend zonnepanelen op de site, waarmee de richting naar een duurzamere productie werd ingezet. Het bedrijf kent een bloeiende geschiedenis, sinds Louis ‘Lowieke Stoof’ Hendrickx in 1992 naast de succesvolle uitbouw van de productie van verwarmingstoestellen bij Henrad, de meerlagenbuis bedacht en voor de productie daarvan een apart bedrijf oprichtte. Henco produceert jaarlijks 130 miljoen meter buis en meer dan elf miljoen koppelingen, die naar klanten in meer dan zestig landen gaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER