Dierenasiel in stad Leuven staat hoog op verkiezingsagenda van SP.A

© hsb

Als het van SP.A afhangt, komt er een dierenasiel in Leuven. Momenteel werkt Leuven heel goed samen met asielen zoals die in Leefdaal en Aarschot, en met organisaties als Zwerfkat in Leuven.

hsb

“Maar een centrumstad als Leuven zou haar eigen asiel moeten hebben”, zeggen SP.A-kandidaten Jolien De Hertog en Hannes De Geest. “In ons land zitten de meeste dierenasielen overvol. Voldoende opvanggezinnen voor dieren vinden is ook geen eenvoudige opdracht voor de dierenbescherming. Daarom vragen wij de stad om een gespecialiseerde partner te zoeken die een dierenasiel in Leuven kan opstarten. Zo willen we er mee voor zorgen dat het aantal verwaarloosde of achtergelaten dieren in Leuven daalt. Als er een asiel vlakbij is, gaan de mensen misschien minder snel dieren dumpen. En daar tegenover staat dan weer dat mensen die een huisdier willen, er misschien sneller aan zullen denken dat ze er ook een kunnen adopteren uit een asiel.”

Voor SP.A is het belangrijk dat de stad hierover overlegt met de bestaande organisaties die actief zijn rond dierenbescherming in de regio. “Zij hebben de kennis en kunnen wellicht helpen om een kwalitatief hoogstaand asiel op te bouwen”, klinkt het.

Registratiesysteem

SP.A wil ook de steun voor dergelijke organisaties opdrijven. “Daarnaast zien we graag een registratiesysteem waarmee mensen hun huisdieren kunnen aangeven. Zo weten hulpdiensten bij incidenten welke huisdieren er aanwezig zijn. Eventueel kan zo'n systeem ook gebruikt worden om eigenaars te informeren over gepland vuurwerk, storm, extreme hitte of andere dingen die een impact kunnen hebben op de dieren.”