Deze beschermde art-nouveauwoning in Gent staat te koop

De art-nouveauwoning wordt beschermd als voorbeeld van de riante burgerlijke architectuur in de stationsbuurt© DVH

De prachtige art-nouveauwoning De Keukelaere-Brico in de Gentse Krijgslaan is voorlopig beschermd als monument. Dat meldt Geert Bourgeois, Vlaams minister-president (N-VA) en ook bevoegd voor onroerend erfgoed. Toevallig staat de woning net te koop, voor 850.000 euro.

kvk

De bijzondere burgerwoning met tuin ligt in het nog vrij gave woongebied rond het Citadelpark. Ze dateert van 1916 en is een ontwerp van architect Ernest Van Hamme. Zowel de buiten­afwerking als het interieur is bewaard tot in het kleinste detail. Kenners spreken van een zeer uitzonderlijk en kwaliteitsvol ontwerp.

De voorbije jaren was in het pand een B&B gevestigd, L’Ecume des Jours. Dat gasthuis kreeg veel goede kritieken.

De woning is gebouwd in opdracht van Louise Adèle Brico della Santa-Trinidad, de echtgenote van Georges De Keukelaere, een drukker uit Gent. Voor een pand dat werd opgetrokken in volle oorlogstijd is de rijke interieurafwerking met luxueuze materialen zeer uitzonderlijk.

Het pand maakt deel uit van de verstedelijking van de stationswijk Gent-Sint-Pieters tijdens de late 19de en vroege 20ste eeuw. Het is de vroegste getuige van de riante burgerlijke architectuur in de Krijgslaan. Het stedenbouwkundige verhaal van die straat loopt samen met de Wereldtentoonstelling van 1913, die een bepalende rol speelde in de ontwikkeling van de hele stationsbuurt.

Er loopt een openbaar onderzoek door het stadsbestuur. Dat geeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken. Na negen maanden beslist minister-president Bourgeois over de definitieve bescherming.

Meer informatie en foto's over de woning, vindt u terug op de website van ImmoVlan.