Luister naar

Hoe vaak zit Thierry Baudet écht in de Kamerzetel?

Nieuws
Thierry Baudet, de nieuwbakken fractievoorzitter van Forum voor Democratie, is de laatste tijd wel erg vaak afwezig in de Tweede Kamer. Tenminste, dat is de indruk van collega-Kamerleden en journalisten op Twitter.
Sjoerd Mouissie Eduard Sloot
vrijdag 15 december 2017 om 03:00
Thierry Baudet
Thierry Baudet anp / Bart Maat

Den Haag

‘Laf, laf, laf.’ Aan het eind van het begrotingsdebat over Economische Zaken moet D66-Kamerlid Jan Paternotte zijn frustratie kwijt over de afwezigheid van Forum voor Democratie. Die partij doet wel voorstellen om Marokkaanse of Turkse winkels geen vergunning meer te geven, maar komt die niet verdedigen in de Tweede Kamer, aldus de D66’er. De partij van Thierry Baudet is vaak afwezig, stelt hij. ‘De kleine partijen SGP en DENK (allebei drie zetels) zijn bij bijna elk begrotingsdebat. ‘Maar daar rechts achterin zien we voor de zoveelste keer bij deze begrotingsonderhandelingen de ondraaglijke leegte op de stoel van Thierry Baudet.’

Het is niet voor het eerst dat Baudet deze kritiek krijgt. Donderdag ging zijn partij in de tegenaanval. ‘Totale onzin’ aldus de partij via Twitter. Bij het bericht staat een tabel met cijfers van het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer: Jan Paternotte sprak sinds 15 maart bij negen debatten en Thierry Baudet bij zeventien debatten.

Maar hoe zit het nu écht? De cijfers van het Centraal Informatiepunt kloppen, maar het is maar net hoe je de vergelijking maakt. Want de twee Kamerleden van Forum spraken van 15 maart tot en met 6 december 26 keer in de Plenaire Zaal – Baudet 19 keer, Theo Hiddema 7 keer. Grote fracties als VVD en CDA kwamen natuurlijk veel vaker opdagen, namelijk 208 en 211 keer. Maar dat is natuurlijk geen eerlijke vergelijking.

Hoe doet Baudet het, vergeleken met andere kleine partijen. Niet heel goed, zo blijkt. De SGP (drie zetels) voerde in dezelfde periode 75 keer het woord. DENK (eveneens drie zetels) deed dat 73 keer. Dat grote verschil laat zich niet alleen verklaren door een extra Kamerlid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Caroline van der Plas (BBB), met fractiegenoot Mona Keijzer in de Kamer, heeft er vertrouwen in dat de voorstellen uit het hoofdlijnenakkoord juridisch haalbaar zijn.

Ambtenaren zien nog veel juridische hobbels richting regeerprogramma

Uit een analyse van het akkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB, uitgevoerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, blijkt dat ambtenaren nog veel juridische hobbels voorzien.

Na drie decennia met een gezamenlijke lijst, voeren SGP en ChristenUnie voor het eerst apart campagne voor de Europese verkiezingen

De pijn na de breuk: wat hebben ChristenUnie en SGP samen nog in Europa?

In 2019 scheidden de wegen van de ChristenUnie en de SGP in Europa na 35 jaar. Het Nederlands Dagblad zocht uit hoe ver beide partijen sindsdien uit elkaar zijn gegroeid. ‘Wij verwerpen deze genderideologie.’

VVD-leider Dilan Yesilgöz somde voor haar achterban op wat ze heeft binnengehaald aan de onderhandelingstafel.

Weinig kritische geluiden op VVD-congres. Dilan Yesilgöz claimt hoofdlijnenakkoord als overwinning voor de VVD

Er werd met spanning naar uitgekeken. Hoe zou de samenwerking van de VVD met de radicaal rechtse PVV vallen bij de achterban? Partijleider Dilan Yesilgöz werd het niet moeilijk gemaakt.

Op Schiphol wordt onderhoud gedaan aan de Kaagbaan.

Kabinet wijzigt krimpplan Schiphol: meer vluchten, maar minder in de nacht

Het kabinet gaat de krimpplannen voor Schiphol aanpassen. De luchthaven hoeft niet terug naar 452 duizend vluchten per jaar. Tegelijkertijd wil het kabinet meer maatregelen tegen nachtelijk vlieglawaai.

'De laatste loodjes', schreef Wilders bij een selfie met Caroline van der Plas op X.

Wat moet er met de PVV na Wilders? De verbintenis met BBB opent een toekomst voor de partij

PVV en BBB strijden om dezelfde kiezers, toch kruipen ze nu dicht tegen elkaar aan. Na zijn politieke pensionering kan Wilders het radicale privéproject PVV onder een breder geaccepteerde merknaam achterlaten.

Het regeerakkoord geeft geen reden tot klagen, vinden SGP'ers. En dat is óók wat SGP-leider Chris Stoffer duidelijk wilde laten zien in het debat van afgelopen week.

Voor ChristenUnie- en SGP-stemmers valt er écht iets te kiezen, liet deze week in Den Haag weer zien

Voor de ChristenUnie en de SGP wordt het bloedstollend spannend begin juni. SGP-leider Chris Stoffer trok in het debat van afgelopen week alles uit de kast om zich te profileren.