Luister naar

Hoe vaak zit Thierry Baudet écht in de Kamerzetel?

Nieuws
Thierry Baudet, de nieuwbakken fractievoorzitter van Forum voor Democratie, is de laatste tijd wel erg vaak afwezig in de Tweede Kamer. Tenminste, dat is de indruk van collega-Kamerleden en journalisten op Twitter.
Sjoerd Mouissie Eduard Sloot
vrijdag 15 december 2017 om 03:00
Thierry Baudet
Thierry Baudet anp / Bart Maat

Den Haag

‘Laf, laf, laf.’ Aan het eind van het begrotingsdebat over Economische Zaken moet D66-Kamerlid Jan Paternotte zijn frustratie kwijt over de afwezigheid van Forum voor Democratie. Die partij doet wel voorstellen om Marokkaanse of Turkse winkels geen vergunning meer te geven, maar komt die niet verdedigen in de Tweede Kamer, aldus de D66’er. De partij van Thierry Baudet is vaak afwezig, stelt hij. ‘De kleine partijen SGP en DENK (allebei drie zetels) zijn bij bijna elk begrotingsdebat. ‘Maar daar rechts achterin zien we voor de zoveelste keer bij deze begrotingsonderhandelingen de ondraaglijke leegte op de stoel van Thierry Baudet.’

Het is niet voor het eerst dat Baudet deze kritiek krijgt. Donderdag ging zijn partij in de tegenaanval. ‘Totale onzin’ aldus de partij via Twitter. Bij het bericht staat een tabel met cijfers van het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer: Jan Paternotte sprak sinds 15 maart bij negen debatten en Thierry Baudet bij zeventien debatten.

Maar hoe zit het nu écht? De cijfers van het Centraal Informatiepunt kloppen, maar het is maar net hoe je de vergelijking maakt. Want de twee Kamerleden van Forum spraken van 15 maart tot en met 6 december 26 keer in de Plenaire Zaal – Baudet 19 keer, Theo Hiddema 7 keer. Grote fracties als VVD en CDA kwamen natuurlijk veel vaker opdagen, namelijk 208 en 211 keer. Maar dat is natuurlijk geen eerlijke vergelijking.

Hoe doet Baudet het, vergeleken met andere kleine partijen. Niet heel goed, zo blijkt. De SGP (drie zetels) voerde in dezelfde periode 75 keer het woord. DENK (eveneens drie zetels) deed dat 73 keer. Dat grote verschil laat zich niet alleen verklaren door een extra Kamerlid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en psychiater Esther van Fenema kijken met zorg naar het hoge aantal jongeren dat niet meer verder wil leven.

Mirjam Bikker en Esther van Fenema bezorgd over aantal suïcidepogingen: 'Samenleving maakt mensen ziek'

Vijf mensen per dag die zelfmoord plegen en een veelvoud dat een poging doet. Daarover zou best wat meer ophef mogen zijn, vindt Esther van Fenema. Dinsdag debatteert de Kamer verder over suïcidepreventie.

Minister-president Mark Rutte in het Catshuis met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Rutte na gesprek in Catshuis: antisemitisme is onacceptabel, samenleving zal zelf moeten ingrijpen

Mark Rutte sprak maandag met maatschappelijke organisaties over het toegenomen aantal meldingen van antisemitisme. Joodse Nederlanders aanspreken op acties van de Israëlische staat is uit den boze, stelde hij.

Brink was sinds 2022 fractievoorzitter van het CDA in de Provinciale Staten van Overijssel.

Politicus Rick Brink (38), eerste honoraire 'minister van Gehandicaptenzaken', overleden

Rick Brink was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van Gehandicaptenzaken’, een honoraire functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

Decorwisseling: de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol zijn uit de boksring gestapt.

Omtzigt heeft geen aanleg voor acteren; 'week van waarheid' werd een reeks waardeloze toneelstukjes

Pieter Omtzigt viel als altijd uit de rol waarin anderen hem pressen. En het Haagse formatietheater in deze ‘week van de waarheid’ was een ongefaseerde schertsvertoning: zonder bedrijven, zonder regisseur.

Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’