donderdag 26 april 2018 - Houthalen-Helchteren
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De brandweermannen Raf Claes, Stefan Deferme en Patrick Deprez van het korps Heusden-Zolder redden Pierre Galopin het leven door het reanimeren niet op te geven. chris nelis

Koppel dat Pierre Galopin (72) reanimeerde, meldt zich

na oproep op onze site

Houthalenaar zoekt en vindt zijn redders

HOUTHALEN-HELCHTEREN

Dat Pierre Galopin (72) uit Houthalen-Helchteren er nog is, heeft hij te danken aan drie brandweermannen en twee wandelaars die hem op 8 april gereanimeerd hebben. Voor Pierre ging die zondag het licht uit toen hij op wandel was aan De Teut. Een uur lang werd de zeventiger gereanimeerd. Gisteren werd hij in het ZOL herenigd met de brandweerlui die zijn leven redden, “maar ik zou ook graag het koppel willen danken dat de reanimatie heeft ingezet”, vertelde Pierre op onze site. Nadat Steven Berghmans en Joyce Thoelen die oproep zagen, werden ze met Pierre in contact gebracht. “Gelukkig heb ik anderhalve maand geleden nog een opleiding reanimeren gekregen”, zegt Steven.

Chris NELIS

72-jarige in leven na uur reanimatie. hbvl

Van wat er gebeurd is, herinnert Pierre zich amper iets. “Ik ben zes dagen van mijn geheugen kwijt”, zegt de gepensioneerde mijnwerker. “Ik herinner me zelfs niet dat het plots donker werd voor mijn ogen. Wat ik wel nog weet, is dat ik thuis om 10 uur ben vertrokken om te gaan wandelen in de Hagendorenheide, dat deel uitmaakt van natuurgebied De Teut. Wat er daarna allemaal gebeurd is, heb ik nadien moeten horen van andere mensen. Dat er een jong koppel passeerde, en brandweermannen met de fiets die mij gered hebben. Die brandweermannen heb ik inmiddels gevonden. Ik kan met geen woorden omschrijven hoe dankbaar ik hen ben”, vertelt de zeventiger.

Ik kan met geen woorden omschrijven hoe dankbaar ik hen ben Pierre GALOPIN

“Een uur met iemand bezig zijn is lang hè. Zolang houden ze de reanimatie meestal niet vol. Ik zou ook graag het koppel willen danken dat de reanimatie heeft ingezet, maar ik weet niet wie die mensen zijn. Ik hoop dat ze zich via het ziekenhuis of via een andere weg kenbaar maken. Zonder hen was ik er niet meer. Ik besef dat ik door het oog van de naald ben gekropen”, zegt de Houthalenaar.

Per toeval

“We zijn er toevallig tijdens ons wekelijks fietstochtje op uitgekomen”, zegt brandweerman Patrick Deprez. “Gelukkig waren er op dat ogenblik al mensen bezig met de reanimatie. We hebben voorgesteld om het over te nemen, vooral ook omdat het een erg intensieve arbeid is. Wij hebben dan met ons drie de reanimatie verdergezet tot de mug ter plaatse was. Hen hebben we ook nog geassisteerd. Ze hebben de man nog viermaal een elektroshock met een defibrillator gegeven. Ik moet toegeven dat er op een bepaald moment twijfel was of het nog zin had om verder te doen. Maar toen zagen we plots een ritmepuls op het scherm. Toen zijn hart weer aansloeg, kon de man naar het ziekenhuis vervoerd worden. Ik denk dat de reanimatie toch een uur geduurd heeft. Hij heeft zijn leven vooral te danken aan de alertheid van die eerste passanten.” 

Dat Pierre dit overleefd heeft, heeft hij te danken aan de wandelaars en de brandweermannen cardioloog Matthias DUPONT

Volle overtuiging 

“Als we het reconstrueren, zal het een klein uur hebben geduurd vooraleer de mug erin geslaagd is het hartritme te herstellen”, zegt cardioloog Matthias Dupont. “Pierre heeft al die tijd zonder eigen hartritme gezeten. Dat hij dit overleefd heeft, heeft hij te danken aan de wandelaars en de brandweermannen. We maken niet elke dag mee dat iemand na zo een lange reanimatie het toch nog zo goed overleeft.”

“Het toont aan dat je in de initiële fase met de volle overtuiging voor een reanimatie moet gaan”, zegt Dupont. “Blijven proberen tot de mug er is. Als het hartritme herstelt, is het later aan ons in het ziekenhuis om na te gaan wat de oorzaak en de uitkomst is.”

Karel Hemerijckx

Steven Berghmans en Joyce Thoelen

“Ondanks de reanimatiecursus nam de adrenaline het over”

Het was gisteren laat in de avond dat de eerste redders van Pierre Galopin zich meldden. Ze hadden de oproep van de man op de website van onze krant gezien, met de vraag hem te contacteren.

“Dat is inmiddels gebeurd”, zegt Steven Berghmans, die samen met zijn partner Joyce Thoelen uit Heusden-Zolder de man reanimeerde. “Er is afgesproken dat we elkaar eerstdaags gaan ontmoeten.” Het koppel herinnert het zich nog alsof het gisteren was. “Er stond een mevrouw met een fiets met achterop een kindje bij het slachtoffer”, zegt Steven. “Een beetje verderop keken nog drie mensen toe. Ze wisten niet goed wat doen. In mijn dagelijks werk ben ik projectleider, en anderhalve maand geleden kreeg ik nog een opleiding reanimeren”, vertelt de man. “Toen we de hulpdiensten belden, klopte de man zijn hart nog. Ik had hem op zijn zij gelegd om te voorkomen dat hij zou stikken. Nog geen minuut later klopte zijn hart niet meer. Ik ben meteen beginnen reanimeren. Je mag dan wel zo’n cursus gehad hebben, maar het is toch de adrenaline die het dan overneemt. Ik ben in ieder geval blij dat de man het gehaald heeft, en dat we hem nu ook gaan ontmoeten.” (cn)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws