donderdag 13 december 2018 - Hasselt
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Djilani Kerkeni kwam bij het ongeval om het leven. Tom Palmaers

Zes maanden cel gevraagd na dood van Zonhovense vriend in ongeval

Zonhoven “Hoe u in de auto zit, is afschuwelijk. U heeft de wagen gebruikt als discotheek. De verantwoordelijkheid ligt volledig bij de bestuurder.” De procureur was gisteren in de rechtbank niet mals voor de 22-jarige Zonhovense chauffeur na een ongeval op de E314 in Lummen op 7 april vorig jaar. Zonhovenaar Djilani Kerkeni (18) kwam daarbij om het leven, een vriend (20) is invalide.

Het drietal uit Zonhoven had de dag om 17 uur feestelijk ingezet met een barbecue. ’s Nachts besloten ze om het studentenleven in Leuven te gaan verkennen. Op de E314 in Lummen liep het mis. De bestuurder merkte een vrachtwagen te laat op en trok in een reflex het stuur van zijn Mercedes naar links. De balans aan de passagierskant was loodzwaar: een dode en een zwaargewonde. Onderzoek wees uit dat de Mercedes 136 km/u reed en dat de bestuurder 0,56 promille alcohol in het bloed had.

“U bent op een rechte weg gebotst, in normale omstandigheden”, zei de procureur tegen de bestuurder, die hij onverantwoordelijk gedrag verweet. De jongeren waren aan het feesten, gsm’en en zaten dronken in de wagen. De burgerlijke partij toonde foto’s en een filmpje, opgenomen met een smartphone, om dit te staven. “Hoe u in de auto zit, is afschuwelijk. U heeft de wagen gebruikt als discotheek. De verantwoordelijkheid ligt volledig bij de bestuurder. U had moeten zeggen dat u zo niet kon rijden.” De procureur vroeg ook om de jongen een sensibiliseringscursus te laten volgen.

Djilani Kerkeni. hbvl

Schuldbesef

De advocaat van verzekeraar AXA sprak tot afschuw van de burgerlijke partijen over gedeelde verantwoordelijkheid: “Het filmpje toont dat aan. Het is vrij uniek dat we over beelden van vier minuten voor het ongeval beschikken.”

“Aan de passagier op de achterbank wordt verweten dat hij mee de dood van Kerkeni veroorzaakt heeft? Het is zo grof dat u ons daarvoor dagvaardt”, aldus de advocaten van de slachtoffers.

Raadsman Erik Schellingen, die het opnam voor de bestuurder, sprak over een zaak zonder winnaars, wat de uitspraak ook is. “De eindverantwoordelijk ligt bij de chauffeur. Maar hij was geen dronken bestuurder die met een waanzinnige snelheid reed. Oké, het was een pintje te veel en ’s nachts reed hij 16 km/u te snel op een snelweg. Waarom hij de vrachtwagen niet heeft gezien? Hij weet het niet. Ook mijn cliënt moet verder na dit drama. Zijn vriend is overleden, zijn andere vriend voor het leven gehandicapt. Het spijt hem verschrikkelijk en hij volgt traumatherapie. Ik vraag een correcte straf met uitstel onder voorwaarden.” Vonnis op 9 januari.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws