Luister naar

De lichtpuntjestheorie van twee onderduikers

Nieuws
Eén Apeldoornse straat scheidde twee Joodse geliefden, tweeënhalf jaar lang. Hun redders krijgen vandaag postuum de onderscheiding van Yad Vashem: Rechtvaardigen onder de Volkeren.
Hilbrand Rozema Hilbrand Rozema
zaterdag 17 februari 2018 om 20:32
Een van de strips van Emanuel Joëls.
Een van de strips van Emanuel Joëls. nd

Apeldoorn

Emanuel Joëls tekent en schrijft veel in de oorlogsjaren. Hij is dan onderduiker, bij de familie Schurink, Auroralaan 31, Apeldoorn. De koeriers van zijn zelfbedachte stripverhalen zijn Emmy en Geeske Schurink. Zij lezen de avonturen van ‘Dompie Stompie IJzerdraad’ eerst zelf. Daarna brengen ze de aflevering achthonderd meter verder, bij de familie Vis, Morellenstraat 31. In dat gewone rijtjeshuis zit Emanuels verloofde Hetty van Son ondergedoken. Elke keer melden ze elkaar één lichtpuntje, dat is de afspraak, zo houden ze de moed erin. Hetty heeft tuberculose en krijgt ­extra te eten. Ze vult de dagen met lezen, handwerken, huishoudklusjes en de dochters helpen met huiswerk. Corrie Vis (1926) gaat, jong als ze is, in het verzet, nadat een Joods klasgenootje verdween.

Vandaag krijgen de nazaten van de families Vis en Schurink in het stadhuis van Apeldoorn voor hun dapperheid de Yad Vashem-onderscheiding, die bestaat uit medaille, oorkonde en een vermelding in het herinneringscentrum in Jeruzalem.

goederentrein

In 1943 neemt de dreiging voor de Joodse psychiatrische instelling Apeldoornsche Bosch toe. Op 21 januari belt vader Henri van Son met de inrichting. Hij is voorzitter van de Joodse gemeente Apeldoorn. Hij waarschuwt zijn vier kinderen, Hetty, Sera, Sally en Freddy, die alle vier in de inrichting werken. Tussen de psychiatrische patiënten wanen ze zich veilig, deze plek zullen de Duitsers toch wel met rust laten? Hetty is verloofd met Emanuel Joëls. Maar op het station, meldt vader Henri, is een goederentrein binnengereden met heel veel wagons: de gevreesde ontruiming komt eraan. Wat moet er zonder ons van de patiënten worden, in het oosten?, vraagt Sally zich af.

verzet

Hij weigert eerst te vluchten, maar laat zich toch overtuigen. Met zijn zussen Hetty en Sera, zijn broer Freddy, met Emanuel Joëls en diens zus Bep, vlucht Sally toch de achterdeur uit, de velden in. Geen dag te vroeg: op 22 januari worden de ruim duizend patíënten opgepakt. Niemand zal terugkeren uit Auschwitz, ook de vijftig begeleiders niet.

Het Apeldoornse verzet helpt de kinderen Van Son. Sally duikt onder in Hollandscheveld en is nu, 96 jaar oud, de laatste overlevende van ‘Apeldoornsche Bosch’. Na de oorlog blijkt dat de ouders van Emanuel ­Joëls zijn vermoord in Sobibor. Hetty van Sons ouders overleefden. Haar broer Freddy van Son niet. Uit de ­wijdere familiekring zijn hele gezinnen weggevaagd.

lichtpuntjestheorie

Emanuel en Hetty trouwen in 1946, stichten een gezin, zijn zeventig jaar getrouwd en blijven tot op hoge leeftijd gelukkig en gezond. Zij zijn de schoonouders van Israëlkenner ­Ronny Naftaniël. ‘Hun lichtpuntjestheorie bleef hun leidraad’, vertelt Jet Naftaniël-Joëls. ‘Mijn vader kreeg nét op tijd het bericht van de onderscheiding voor de families. Eén dag later, op 9 augustus 2017, overleed hij, 99 jaar oud.’ Zijn vrouw Hetty overleed in 2016, ook 99 jaar.

De band met de onderduikgevers is altijd sterk gebleven. ‘Riek Vis-Sabel, een Zaanse van oorsprong, was voor de oorlog al volop actief in de SDAP. ‘Zij werd na de oorlog een strijdbare politica en feministe in Apeldoorn.’

De stripverhalen doken onlangs weer op. ‘Het bestaan was ons bekend, mijn vader las ze voor toen we klein waren, maar we wisten niet waar ze gebleven waren. We hebben ze aan het Joods Historisch Museum geschonken.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Eric Weber met zijn hond Luna

'Lopen in een kilt is voor mij de vrijheid'

naam: Eric Weber (54), producent geluidsdragers

In een brief aan de studentenvakbond stelt het bestuur dat ‘stil blijven terwijl er een inbreuk is op mensenrechten, gezien kan worden als een indirecte vorm van steun voor hen die de rechten overschrijden’.

Haagse kunstacademie verbreekt na aandringen studenten banden met Israëlische academie

De Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) stopt de samenwerking met een prestigieuze Israëlische kunstacademie. Het is zover bekend de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die na protest de banden verbreekt.

Zowel in Amsterdam als in Utrecht waren deze week protesten. Kay deed mee in Utrecht. 'De politie gebruikte geweld tegen mij.'

Deze christelijke student raakte gewond bij de universiteit. 'Wij zitten hier niet voor de lol'

Was het politieoptreden van afgelopen week bij universiteiten buitensporig gewelddadig? Ja, claimt demonstrant Kay, die vertelt dat hij aan het protesteren meerdere kneuzingen overhield.

Joost Klein tijdens een repetitie op het Eurovisie Songfestival.

Optreden Joost Klein bij finale Songfestival op losse schroeven, politieke spanningen lopen op

Het is nog altijd onduidelijk of Joost Klein mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. Organisator EBU en de Zweedse politie lieten weten dat ‘een incident’ rond Klein wordt onderzocht.

Wytze Walstra, Katja Zweerus en Simon Verboom (van links naar rechts) op de plek in Elst waar hun voedselbos moet komen.

Vier twintigers beginnen een eigen voedselbos: 'We gaan met eigen ogen zien hoe het landschap herstelt'

Vier jonge vrienden worden beheerders van een lap grond om een voedselbos te planten. Steeds meer mensen kiezen voor deze duurzame vorm van landbouw. ‘Onkruid is een stom woord - alle planten hebben een functie.’

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig (1947, Berlijn). Zijn motto is ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’.

Drie struikelstenen die holocaustslachtoffers herdenken uit de stoep gewrikt in Dordrecht: 'Buitengewoon bedroevend'

Het terugplaatsen van drie verdwenen struikelstenen in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren, zegt de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. Burgemeester Kolff spreekt van een ‘buitengewoon bedroevende’ actie.