Direct naar artikelinhoud

Turkije ontkent beschuldigingen van gifgasaanval op Syrische dorp Aranda

Turkije zegt nooit chemische wapens te hebben gebruikt in Syrië. De ontkenning volgt op beschuldigingen van Syrisch-Koerdische troepen dat het land een gifgasaanval heeft uitgevoerd in de regio Afrin. 'Dit zijn ongegronde beschuldigingen. Turkije heeft nooit chemische wapens gebruikt. We passen tot het uiterste op de burgers tijdens operatie Olijftak', zei een diplomaat.

Een man wordt gehandeld voor ademhalingproblemen in een ziekenhuis in Afrin. Volgens de Koerdische YPG-militie zou dat komen door een gifgasaanval door Turkije.Beeld afp

Door de gifgasaanval zouden vrijdag zes mensen verstikkingsverschijnselen hebben opgelopen. Volgens een woordvoerder van de Koerdische YPG-militie in Afrin troffen de Turkse bombardementen het dorp Aranda, vlakbij de Turkse grens. Daarbij kregen zes mensen ademhalingsproblemen en andere symptomen die wijzen op het gebruik van gifgas.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten bevestigde het verhaal. De in Groot-Brittannië gevestigde organisatie baseert zich op lokale medische bronnen, die patiënten hadden behandeld met ademhalingsproblemen en vergrote pupillen. Het Syrische persbureau SANA citeerde artsen van het ziekenhuis in de regionale hoofdstad Afrin die ook melding maakten van overgeven en huiduitslag. Op filmbeelden uit het ziekenhuis was alleen te zien dat patiënten zuurstofmaskers droegen.

Turkije viel Afrin 20 januari binnen en krijgt daarbij hulp van Syrische rebellen. De Turken proberen in Afrin de Syrisch-Koerdische militie YPG te verdrijven. De militie krijgt steun van de Amerikanen in de strijd tegen Islamitische Staat. De YPG is volgens de Turken een deel van de PKK, die op de internationale lijst van terroristische groepen staat.

De Amerikaanse regering noemt het 'hoogst onwaarschijnlijk' dat Turkije chemische wapens heeft ingezet, zo meldt persbureau AP. Een medewerker van het Witte Huis zegt dat de Amerikanen op de hoogte zijn van de berichten maar dat ze die niet kunnen bevestigen.