Direct naar artikelinhoud
Film

Belgische première 'The Man Who Killed Don Quixote' gaat gewoon door

Regisseur Terry Gilliam in Cannes, waar 'The Man Who Killed Don Quixote' in première ging.Beeld Photo News

Ondanks een uitspraak van het Parijse hof van beroep in het nadeel van regisseur Terry Gilliam, gaan de Belgische première en release van The Man Who Killed Don Quixote gewoon door zoals gepland. 

Het Parijse hof van beroep heeft beslist dat Terry Gilliam, regisseur van het langverwachte The Man Who Killed Don Quixote, zijn contract met producent Paulo Branco en diens productiehuis, Alfama Films, onrechtmatig verbroken heeft. Eerder won Gilliam nog een rechtszaak, die hem toestond om de film te vertonen op het Filmfestival van Cannes, maar nu trekt de regisseur dus aan het kortste eind.

Branco, een Portugese filmproducent, verzamelde in 2016 fondsen om met de opnames van de film te kunnen starten, maar schroefde later het budget terug en eiste de creatieve controle over de film. Gilliam werkte met nieuwe producenten en op eigen houtje verder, en de opnames werden in juni vorig jaar afgerond. Toch moet Gilliam 10.000 euro aan schadevergoeding betalen aan Branco.

'Deze uitspraak betekent dat de rechten van de film Alfama toebehoren. Elke vertoning van de film tot nu toe heeft volledig illegaal plaatsgevonden'
Producent Paulo Branco

"Deze uitspraak betekent dat de rechten van de film Alfama toebehoren. Elke vertoning van de film tot nu toe heeft volledig illegaal plaatsgevonden, en zonder toelaten van Alfama", vertelde Branco aan filmwebsite Screen Daily. "We zullen een schadevergoeding eisen van iedereen die bij de illegale productie van deze film en de illegale vertoningen ervan betrokken zijn. We houden iedereen verantwoordelijk."

Brussels International Film Festival

Of Branco effectief de rechten over de film krijgt toegewezen, is echter verre van zeker. De uitspraak van de Parijse rechter stelt enkel dat Gilliam zijn contract met Branco onrechtmatig verbrak. Branco sleepte ook het Filmfestival van Cannes en de Franse verdeler van The Man Who Killed Don Quixote  voor de rechter, maar die oordeelde in Branco's nadeel. "Zij hebben van de rechter dus de toestemming gekregen om de film te vertonen", stelt Olivier Van den Broeck van The Searchers, dat de film in België verdeelt. De Belgische première van de film, op het Brussels International Film Festival, en de Belgische release, op 25 juli, komen niet in het gedrang.

In Frankrijk, waar The Man Who Killed Don Quixote al uitkwam op 19 mei, trok de film inmiddels ruim 110.000 bezoekers.