Direct naar artikelinhoud
Openbaar vervoer

Stakingsaanzeggingen bij het spoor geweigerd: enkel staking ACOD gaat door

Stakingsaanzeggingen bij het spoor geweigerd: enkel staking ACOD gaat door
Beeld Wouter Van Vooren

Er zal de komende maand dan toch geen tien dagen gestaakt worden bij het spoor. De stakingsaanzeggingen van de vakbonden OVS en Metisp-Protect zijn geweigerd. Enkel de 48 urenstaking van ACOD, vanaf 28 juni om 22 uur, houdt voorlopig stand.

De aanzeggingen van de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS) en Metisp-Protect - samen goed voor negen dagen staking - waren ongeldig omdat ze de juiste procedure niet hebben gevolgd, zegt HR Rail-woordvoerder Alain Dupont. Ze dienden onmiddellijk een aanzegging in, terwijl ze eerst een alarmbelprocedure hadden moeten opstarten. Pas als die procedure geen resultaat oplevert, kan een aanzegging volgen.

Met OVS is de alarmbelprocedure intussen opgestart. Met die vakbond volgt er morgen overleg. Metisp-Protect, die acht stakingsdagen plande, heeft de procedure nog niet opgestart. Beide vakbonden kunnen dus nog wel tot staking overgaan. Maar ze moeten dan na de alarmbelprocedure een nieuwe stakingsaanzegging indienen, en die mag ten vroegste acht werkdagen later beginnen. 

Minimale dienstverlening

Dat betekent dat voorlopig alleen de door de socialistische bond ACOD Spoor aangekondigde 48 urenstaking officieel kan plaatsvinden. Die vangt aan op donderdag 28 juni om 22 uur.

Het Autonoom Syndicaat van TreinBestuurders (ASTB) had vrijdag zijn stakingsplannen al opgeborgen.

De drie kleinere bonden protesteren tegen een voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. ACOD Spoor diende een aanzegging in omdat niet alle spoorpersoneel opgenomen is in de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten. 

Indien het tot een staking komt, zal voor het eerst de minimale dienstverlening in werking treden.