De speurders ontmantelden in Sint-Gillis-Waas een labo voor de aanmaak van synthetische drugs. Dat gebeurde na een douanecontrole van een bestelwagen in Minderhout.© Joris Herregods

Celstraffen tot ruim vier jaar voor bende die synthetische drugs produceert in loods

Minderhout/Sint-Gillis-Waas -

Acht leden van een bende die synthetische drugs produceerde, zijn door de rechtbank in Turnhout veroordeeld tot effectieve celstraffen van een jaar tot ruim vier jaar. De vondst van een bestelwagen vol met chemicaliën op de E19 in Minderhout (Hoogstraten) leidde begin 2022 naar een labo voor de productie van amfetamines in Sint-Gillis-Waas.

Bart Van den Langenbergh

De correctionele rechtbank in Turnhout veroordeelde woensdag acht personen van een bende, met vooral Nederlanders, voor de grootschalige aanmaak van amfetamines. De bende werd opgerold nadat medewerkers van Douane en Accijnzen op 3 februari 2022 bij een controle op de E19 in Minderhout een Ford Transit met Nederlandse nummerplaat tegenhielden.

“In de laadruimte van de bestelwagen stonden grote hoeveelheden chemicaliën voor de aanmaak van synthetische drugs. Om te verdoezelen om welke stoffen het ging, werden de labels op de verpakkingen aangepast”, zei openbare aanklager Inge Delissen tijdens de behandeling van de zaak. “De bestuurder van de Ford Transit, een 44-jarige Marokkaan, was onderweg naar een drugslabo voor een bevoorrading van die grondstoffen.”

Drugslabo

Onderzoek van de beelden van ANPR-camera’s toonde aan dat de Ford Transit al meermaals vanuit Nederland naar België reed en dat ook twee andere auto’s de bestelwagen begeleidden. De speurders kwamen uiteindelijk op 21 maart 2022 terecht bij een synthetisch drugslabo in een loods naast een groot landhuis op de Krekeldijk in Sint-Gillis-Waas. In de loods bevond zich een grote hoeveelheid lege verpakkingen voor de aanmaak van amfetamine-olie. Vijf personen die aanwezig waren, werden gearresteerd.

De speurders ontmantelden in Sint-Gillis-Waas een labo voor de aanmaak van synthetische drugs. Dat gebeurde na een douanecontrole van een bestelwagen in Minderhout.© Joris Herregods

Celstraffen

M.B., de bestuurder van de Ford Transit, en bendelid A.E.H. zijn elk bij verstek veroordeeld tot een effectieve celstraf van vijftig maanden (vier jaar en twee maanden) en tot het betalen van een boete van 12.000 euro. De rechtbank heeft hun onmiddellijke aanhouding bevolen. Vijf andere bendeleden kregen celstraffen van dertig maanden tot drie jaar effectief en boetes van 8.000 euro tot 12.000 euro. M.W., de verhuurder van de loods in Sint-Gillis-Waas, is veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan de helft met uitstel, en tot een boete van 8.000 euro.

De rechtbank heeft ook in totaal aan 206.400 euro aan vermogensvoordelen bij de handel in drugs verbeurd verklaard.

Het labo voor de aanmaak van synthetische drugs bevond zich in een loods naast een landhuis in Sint-Gillis-Waas.© Parket Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Hoogstraten