© Marc Peeters

Nieuwe val moet opmars van wolhandkrabben in Kleine Nete afremmen

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft in de vistrap in de Kleine Nete in Grobbendonk een krabbensleuf geplaatst. Daarmee wordt de strijd aangegaan met de Chinese wolhandkrab.

Marc Peeters

De VMM ontwikkelde het systeem met ondersteuning van de Universiteit Antwerpen. Het gaat om een primeur voor Vlaanderen. "Van oever tot oever hebben we op de bodem een metalen kist geplaatst die eruitziet als een brievenbus met de gleuf naar omhoog gericht", legt Paul Van Loon van de VMM uit. "De krabben zwemmen niet, maar kruipen over de bodem. Als ze volgende maand migreren om te paren, kunnen ze niet voorbij de brede brievenbus en zullen ze via de gleuf in de bak vallen. Omdat ze niet kunnen zwemmen, kunnen ze er ook niet meer uit. Links en rechts van de val zijn buizen geplaatst die uitmondden in grote plastic bakken.”

Het idee is dat de krabben de buizen tevergeefs als enige uitweg zullen zien. "We moeten dus gewoon de bakken controleren. Als er krabben worden gevangen, worden die eerst verdoofd met een etherische olie. Daarna worden ze door bevriezing gedood. Dat is zowat de minst pijnlijke manier om dat te doen. Opeten zoals in China is niet aan de orde. We weten niet wat ze zelf hebben binnengekregen. Met de voedselveiligheid wordt geen risico genomen."

Geen vijanden

De Chinese wolhandkrab is een invasieve krabbensoort uit Azië die sinds 1920 in Vlaanderen opduikt. De krab heeft bij ons geen natuurlijke vijanden, waardoor de populatie ondertussen al zo groot is geworden dat ze problemen veroorzaakt in het ecosysteem. Soms verlaten ze ook met honderden tegelijk de waterloop, waardoor het probleem ook letterlijk aan de oppervlakte komt.

"Het zijn omnivoren die alles opeten wat ze op hun weg tegenkomen”, aldus Van Loon. “Ze graven holen in de oevers en woelen in de rivierbodem, waardoor deze vatbaarder worden voor erosie. Dit kan een negatief effect hebben op de waterkwaliteit en ecologische toestand van onze rivieren. Daarom moeten we ze bestrijden."

Tot vorig jaar gebeurde dat vaak met fuiken. "Op die manier hebben we er vorig jaar zo'n 36.000 gevangen in Grobbendonk, maar het grote nadeel van fuiken is de nevenvangst. Er komen ook vissen in terecht, terwijl dat niet de bedoeling is. Met deze val zal de nevenvangst bijna nul zijn. Het systeem is ook veel minder arbeidsintensief. We gaan er de wolhandkrab niet meer uitroeien maar tenminste de opmars afremmen.