Carla Gilis was als jonge tiener slachtoffer van misbruik in de Kerk.

Carla was slachtoffer van priester die kandidaat is voor adviesraad aartsbisschop Terlinden: "Ik geloof niks meer van wat de Kerk zegt"

"Woede en ongeloof." Dat is wat Carla Gilis voelt bij het nieuws dat 3 daders van seksueel misbruik kandidaat zijn voor de priesterraad van aartsbisschop Luc Terlinden. Als jonge tiener was ze slachtoffer van een van hen. "Druilerig nieuws op een druilerige dag."

Een slag in het gezicht van slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk vanochtend: 3 priesters die gekend zijn voor zware feiten van misbruik staan op de kieslijst van de priesterraad van aartsbisschop Luc Terlinden. Dat is een raad die de aartsbisschop adviseert. 

De Kerk excuseert zich voor de "menselijke fout" en garandeert dat de betrokken priesters zeker niet in de priesterraad zullen komen. Ook niet als ze verkozen zouden worden. Al is dat een schrale troost voor Carla Gilis. Zij is als jonge tiener misbruikt door een van de 3 priesters op de lijst.

Zij getuigde eerder al in De Standaard en doet nu ook haar verhaal aan VRT NWS. "44 jaar lang heb ik het misbruik met me meegedragen. Ik heb heel lang gezwegen. Mensen kunnen zich niet inbeelden welke invloed zo'n misbruik heeft op het leven van slachtoffers. Dat is onbeschrijflijk."

"Maar toen ik naar 'Godvergeten' keek, alleen in mijn zetel, kwamen heel veel emoties naar boven. Ik herkende mijn eigen verhaal. Ik was ervoor niet klaar om te getuigen, maar na de reeks wel."

Bekijk: slachtoffer Carla Gilis getuigt in "VRT NWS journaal"

Videospeler inladen...

Gilis raapte haar moed bijeen en klopte aan bij het opvangpunt voor misbruik in de Kerk. "Eind april nog zat ik tegenover aartsbisschop Terlinden. Hij verontschuldigde zich voor wat ik heb meegemaakt. Het voelde op een manier aan als een boek dat dichtging."

"Maar nu moet ik, amper een week later, dat zware boek weer openen. Toen ik gisteren te weten kwam dat mijn dader op de kieslijst staat van de aartsbisschop, kon ik het niet geloven. Ik was woedend. Dit is echt druilerig nieuws op een druilerige dag."

"Op het moment dat ik bij Terlinden zat, was die lijst trouwens al uitgestuurd. Ik verwacht op z'n minst publiekelijke excuses van hem."

Wat zou gebeurd zijn als de pers de kieslijst niet had opgemerkt?

Carla Gilis, slachtoffer misbruik in de Kerk

"Mocht iemand anders doen wat die priesters hebben gedaan, zouden ze ontslagen worden. Sven Pichal heeft in de gevangenis gezeten voor het hebben van misbruikbeelden. Maar in de Kerk kan alles. Pastoors mogen alles."

Dat het over een menselijke fout zou gaan, is voor Gilis geen argument. Het is onaanvaardbaar dat Terlinden de lijst heeft ondertekend zonder die te bekijken, zegt ze.

"Ik kan zo'n fout aanvaarden in een ander dossier, maar niet in dit. Er is een onderzoekscommissie. Er gaat veel media-aandacht naar de situatie. En dan gebeurt dit toch nog."

"Ik heb vernomen dat zo'n kieslijst normaal gezien niet eens openbaar wordt gemaakt. Mocht de pers de lijst niet hebben opgemerkt, wat zou er dan gebeurd zijn? Dan zou het waarschijnlijk gewoon gepasseerd zijn."

Empathie voor slachtoffers

Priester Rik Devillé eist het ontslag van aartsbisschop Terlinden, maar volgens Gilis heeft dat weinig zin. "Zijn ontslag zou niet helpen. Ik geloof niks meer van wat de Kerk zegt. Het wordt echt een saga. Dit is schandalig."

"Het wordt tijd dat iemand het eindelijk een beetje serieus neemt en een beetje empathie toont voor de slachtoffers. Is het nu zo moeilijk om een dossier van A tot Z onder handen te nemen. Ik kan daar met mijn verstand niet bij."

Meest gelezen