Prinses Amalia woonde en studeerde een jaar in Spanje na bedreigingen in Nederland

Nederlandse prinses Amalia over haar jaar in Spanje door bedreigingen: "Had er iets meer vrijheid"

De Nederlandse kroonprinses Amalia is dankbaar dat ze een jaar in Spanje kon wonen en studeren, na de bedreigingen in Nederland. Dat zegt ze op Koningsdag. "Het was een geweldige tijd, waar ik iets meer vrijheid had dan hier. Maar ik ben ook blij om terug te zijn."

Het is het najaar van 2022, wanneer prinses Amalia naar de universiteit trekt. Ze wil een "zo normaal mogelijk studentenleven" en zou op kot gaan in Amsterdam. Al komt er van die plannen niets in huis. Er zijn aanwijzingen dat de georganiseerde misdaad mogelijk plannen heeft om haar te ontvoeren. En dus wordt haar bewaking verhoogd. Ze blijft thuis wonen en kan enkel naar buiten om naar de universiteit te gaan.

De maatregelen wegen zwaar, zo bleek al in februari 2023. "Ik hoop dat er snel verandering komt in de situatie. Ik mis het normale leven, het door de straten lopen en naar een winkel gaan", zei ze toen. 

Vorige week raakte bekend dat de prinses ruim een jaar in de Spaanse hoofdstad Madrid heeft gewoond, net omdat ze daar meer bewegingsvrijheid had. Vandaaruit zette ze haar studie aan de Universiteit van Amsterdam voort.

"Ik ben naar daar verhuisd wegens bepaalde omstandigheden", reageert prinses Amalia vandaag voor het eerst, op Koningsdag, bij de Nederlandse omroep NOS. "Ik heb er een geweldige tijd gehad en kon er iets meer vrijheid vinden dan hier. Ik ben iedereen dankbaar die dat mogelijk heeft gemaakt. Al ben ik ook blij om terug te zijn."

Videospeler inladen...

Koningin Máxima - haar moeder - pinkte naar eigen zeggen een traantje weg elke keer ze vertrok. "Maar ze is een zelfstandig en slim meisje. Ze kan dat goed aan."

Haar vader, koning Willem-Alexander, reageerde vorige week al op de situatie, tijdens het staatsbezoek van het Spaanse koningspaar aan Nederland. Willem-Alexander bedankte daar de Spaanse koning en koningin. "Dat dit mogelijk was, is te danken aan de liefdevolle inzet van een groot aantal van uw landgenoten en van u."

Vandaag zegt de koning blij te zijn dat heel zijn gezin "in volle gezondheid aanwezig is" op 'zijn' Koningsdag.

Volgens bronnen aan NOS is de dreiging tegenover Amalia nog niet verdwenen, maar kan ze door bepaalde maatregelen wel weer in Nederland wonen en studeren. Wat die maatregelen zijn, is niet bekend.

Meest gelezen