maandag 28 mei 2018 - Europa League
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Genkse spelers en staf bouwden na afloop een stevig feestje met de fans. JEFFREY GAENS

KRC Genk - Zulte Waregem 2-0
Barrageduel laatste Europees ticket

Alleen Samatta en Uronen scoren tijdens Genks kansenfestival

Met 120 kilometer per uur Europa in

Een pletwals leek het wel, een enthousiast KRC Genk voetbalde tegen Zulte Waregem op weg naar het verlossende Europees ticket de ene kans na de andere bij mekaar. Alleen Samatta en Uronen vonden in het Europese barrageduel de weg naar doel (2-0), maar de vele missers konden de pret amper bederven. Racing zit op 19 juni in de pot bij de loting voor de tweede voorronde van de Europa League, een trip waar zowel spelers als supporters gisteren al enorm veel zin in leken te hebben.

Het mooiste compliment kwam misschien wel van bezoekend coach Francky Dury, die zich een groot verliezer toonde. “Straf dat we tegen dit Genk moeten strijden voor het vijfde Europees ticket. Ik kan me niet voorstellen dat er nog vier betere ploegen in België zijn. Meer nog: dit Genk is de beste ploeg, waar we dit seizoen tegen gespeeld hebben. Dit team heeft werkelijk alles.”

Clement danst

Terwijl Dury de loftrompet bovenhaalde, danste Philippe Clement op het ritme van de supportersgezangen. Letterlijk. “Vertel het niet verder tegen mijn vrouw”, glimlachte de Genkse coach. Opgelucht was hij en met reden.

“We komen van heel ver”, blikte Clement nog ver terug. “Begin januari moesten we aan een lange inhaalrace beginnen. Spelers haalden hun niveau niet en de band met onze supporters was weg, waardoor we het heel moeilijk hadden in onze thuismatchen. Samen hebben we een lange weg afgelegd, ook al kregen we onderweg nog enkele kloppen. We misten de eerste kans op Europa, omdat we onverdiend de bekerfinale verloren. Daarna waren we na Standard de beste ploeg in play-off 1, maar werden we toch net vijfde. Maar deze spelersgroep bleef hongerig en wordt daar nu voor beloond. Wij wilden heel graag Europa in en krijgen wat we verdienen.”

Voorzitter Croonen en coach Clement vallen mekaar in de armen. JEFFREY GAENS

Clement blikt zo terug op een geslaagd debuutjaar als hoofdcoach. “Daarom wil ik hier de mensen van Waasland-Beveren nog bedanken voor de kans die ze me gegeven hebben. Op de Freet-hiel vertrekken was het moeilijkste moment voor mij dit seizoen. Maar ik wist dat het moeilijk was om daar verdere stappen te zetten. En ik wist welk potentieel hier aanwezig was om van KRC Genk weer de club te maken, zoals ik ze als speler gekend had.”

Clement verliest haren

De manier waarop KRC Genk zich als laatste lid van de vijf bij de sterke Belgische delegatie in Europa voegde, maakte indruk. Vanaf minuut 1 werd tegenstrever Zulte Waregem duidelijk gemaakt dat er voor hen niets te rapen viel in de Luminus Arena. De kansen rolden aan een stevig tempo van de band, “het had ook 7-0 kunnen zijn”, gaf Francky Dury toe. Maar zijn uitblinker in doel, Sammy Bossut, liet zich slechts twee keer verschalken. Ally Samatta duwde een voorzet-schot van Leandro Trossard binnen en Jere Uronen rondde een heerlijk technisch nummertje af (2-0). Een karrenvracht kansen werd om zeep geholpen, naast Bossut speelde ook de dwarslat op een poging van Trossard en een retro van Pozuelo voor dwarsligger.

“Ik heb er niet veel meer, maar ik heb me toch nog de haren uit het hoofd getrokken”, zuchtte Philippe Clement. “We vergaten de match af te maken, bij 2-0 blijf je vrezen voor die tegengoal die je aan het twijfelen brengt.”

“Dat gebrek aan efficiëntie is echter het enige wat ik mijn spelers vandaag kan verwijten. We kijken allemaal al uit naar volgend seizoen. ik ben tevreden met die extra wedstrijden, zo kan ik eindelijk meer spelers belonen met speelminuten. Die verdienen ze, het niveau op training is dankzij iedereen enorm gestegen sinds januari. Daar legden we de basis voor dit Europees ticket.”

KRC GENK: Vukovic - Mata, Aidoo, Colley, Uronen - Malinovskyi, Seck - Ndongala, Pozuelo, Trossard - Samatta. Niet ingevallen: Jackers, Wouters, Maehle, Karelis. Vielen af: Dewaest, Zhegrova, Ingvartsen.

ZULTE WAREGEM: Bossut (7) - De fauw (4), Björdal (5), Baudry (6), Walsh (5) - De Sart (5) - Bongonda (4), De Pauw (4), Olayinka (5), Kaya (5) - Harbaoui (4).

DOELPUNTEN: 17’ Samatta 1-0, 28’ Uronen 2-0.

VERVANGINGEN: 46’ Kaya en De Pauw door Marcq (4) en Saponjic (4), 61’ Ndongala door Buffel, 75’ Bongonda door Coopman, 76’ Malinovskyi door Berge, 85’ Pozuelo door Schrijvers.

GELE KAARTEN: 41’ Kaya (fout), 58’ Saponjic (fout), 59’ Marcq (fout), 62’ Samatta (fout).

SCHEIDSRECHTER: Bart Vertenten.

TOESCHOUWERS: 13.774.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws