maandag 28 mei 2018 - Goesting
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Noëlla, Özden, Ayten en Philippe sluiten het seizoen van ‘Komen Eten’ deze week af. VIER

sfeer en gezelligheid

TV-tip: Komen Eten
VIER, 19.45 uur

Laatste ‘Komen Eten’kleurt drie keer Limburgs

Vandaag begint de laatste week van ‘Komen Eten’, dat Limburg doorkruist. Het gaat van Lanaken bij Noëlla Vanaubel naar Özden Akgog in Lommel. Woensdag is het gezelschap bij Philippe in Turnhout en donderdag zijn ze terug in Limburg, bij Ayten Balta in Tongeren.

Noëlla Vanaubel (47) is vandaag de eerste die ontvangt. “Het was mijn man die op het idee kwam om mij in te schrijven,” vertelt Noëlla. “Ik wilde eerst niet meedoen en ben dan van gedacht veranderd: ik wilde laten zien dat ‘Komen Eten’ de laatste tijd veel te hoog gegrepen is: het moet sjiek zijn, culinair, het bestek zus en en het glas zo. Moet dat allemaal? Dagelijkse kost kan ook lekker zijn en het is toch de gezelligheid die telt. Iedereen doet zijn best om zo goed mogelijk te koken. Ik ook, maar op een gewone manier. Als ik sjiek wil eten, ga ik wel op restaurant.”

Noëlla voedt veel hongerige magen: ze heeft in Lanaken een frituur/ijssalon/broodjesbar. “Ik draai mijn ijs zelf, zonder kleurstoffen of bewaarmiddelen. Mijn frieten bak ik in plantaardige olie. En ik heb vegetarische hamburgers en een broodje gezond,” noemt ze op wat ze allemaal doet voor gezond eten. “Maar weet je wat? Niemand van mijn klanten vraagt: ‘Heb je iets gezonds?’ De meesten lusten een vettige hamburger met friet.”

Ze heeft genoten van haar passage in ‘Komen Eten’. “Mensen vermoeden vaak dat je door de tv-makers in een rolletje wordt geduwd maar mij hebben ze alleszins niks opgelegd. Ik kon helemaal mezelf zijn. We hebben dus veel gelachen.”

Özie

Morgen is het de beurt aan Özden Akgog (48), een Nederlander met Turkse roots die al twaalf jaar in Lommel woont en daar werkt als zelfstandig meubelmaker. “Ik heb ook een Koreaanse zakenpartner en een productieruimte in China, waar we lederen bankstellen maken. Ik reis graag en ga tweemaal per jaar naar China,” vertelt Özden (Özie voor de vrienden).

Hij heeft leren koken door een knieblessure. “Ik kon eerst helemaal niks maar door die knieblessure zag ik het ene kookprogramma na het andere en toen ben ik zelf gerechten beginnen klaar te maken. Mijn middelste dochter heeft me ingeschreven en ik heb het laten gebeuren, het leek me wel een leuke uitdaging.”

Özden heeft uiteraard familie in Turkije en op internet zag hij dat er kon ingeschreven worden voor de Turkse versie van ‘Komen Eten’. “Dat heb ik zelf gedaan en waarschijnlijk omdat ik had aangegeven dat ik in België had meegedaan, werd ik ook in Turkije geselecteerd. Achteraf bleek dat ik wat te rustig was voor dat programma. Het gaat er veel heftiger aan toe dan in Vlaanderen, de deelnemers zeiken elkaar af, ze hebben op alles commentaar. Ze zijn daar ook met vijf en er is een presentator bij die mee eet. Het wordt in de namiddag uitgezonden, drie uur lang met veel reclame tussendoor. Je moet er vijf gangen klaarmaken.”

Ayten

Donderdag mag Ayten Balta in Tongeren de laatste week afsluiten. “Mijn man zegt dat ik lekker kan koken en hij heeft me om te lachen ingeschreven. Ik had nooit gedacht dat ik zou geselecteerd worden,” lacht Ayten. “Het was een mooie gelegenheid om in te schatten welk niveau ik haal.”

De opnamen dateren van juli vorig jaar. Intussen is Ayten bevallen van haar tweede zoontje. “In de uitzending is daar nog niks van te zien. Ik zit nog vrolijk alcohol te drinken. Pas na de opnamen ben ik zwanger geworden. Intussen is Milan drie weken oud.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws