© WAS

INTERVIEW. Zohra Othman en PVDA gaan uit elkaar: “Ik herken me niet meer in de partij”

De nummer twee op de Antwerpse PVDA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en districtsschepen in Borgerhout Zohra Othman stopt met de actieve politiek. “De laatste maanden herken ik mij niet meer in de partij”, zegt Othman, die wél lid blijft. Ze reageert in een interview.

svw

Met een korte persmededeling kondigde Othman dinsdagavond aan dat ze stopt met de actieve politiek. Daarin houdt ze het op “een verschil in visie en strategie met de nationale partijleiding over de toekomst van de PVDA”. Deze beslissing kwam als een verrassing. Othman is één van de boegbeelden van de PVDA, zeker in Antwerpen.

Door het vertrek van Zohra Othman schuift Mie Branders van plek drie naar twee en Mohamed Chebaa van vier naar drie op gemeenteraadslijst PVDA. PVDA Borgerhout zal met Jos D’Haese als nieuwe lijsttrekker naar districtsraadsverkiezingen trekken.

© WAS

Hoe kwam u tot deze beslissing?

“Ik ben niet over één nacht ijs gegaan. Ik heb lang gediscussieerd op de juiste niveaus binnen de partij. Mijn argumenten op tafel gegooid. Lang dacht ik dat mijn bemerkingen ernstig werden genomen, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Het heeft weinig zin om het dat dan te blijven aankaarten. Uiteindelijk nam ik voor mijzelf de beslissing om niet aan de verkiezingen deel te nemen en mij terug te trekken. Ik kan geen campagne voeren voor een partij die beslissingen neemt waar ik niet mee akkoord kan gaan.”

Over welke beslissingen gaat dat dan?

“Het gaat om een verschil in visie. Meer ga ik er niet over zeggen. Ik ben altijd zeer loyaal geweest tegenover de partij. Ik heb de discussie intern gevoerd en ga die nu niet publiekelijk over doen.”

De PVDA zegt dat het om ‘persoonlijke redenen’ gaat?

“De partij voert de communicatie die ze moet voeren. Het sterkt mij alleen in mijn beslissing. De laatste maanden herken ik mij niet meer in deze partij. Het is ook zo’n rare manier van communiceren. Bij een persoonlijke beslissing zou je denken dat ik zou verhuizen of voor een ziek familielid zou zorgen. Dat zijn persoonlijke redenen, maar mijn reden is echt wel politiek.”

Gaat u zich nu politiek engageren bij een andere partij, bij één van uw coalitiepartners in Borgerhout zoals sp.a of Groen?

“Ik heb nu wel even genoeg van de politiek. Ik ben en zal steeds geëngageerd blijven. Ik ga nu terug naar mijn eerste liefde: de advocatuur. Over andere partijen? Daar heb ik zelfs nog niet over nagedacht. Ik werd in 1999 lid van PVDA en wil dat ook blijven.”

Is dat niet een merkwaardige situatie? U herkent zich niet meer in de partij, maar u blijft wel lid?

Ik moet toegeven dat ik daar nog niet over heb nagedacht. Ja, ik ben nog lid tot nader order. Misschien gewoon een lid op papier of misschien hak ik ook daar de knoop door. Het belangrijkste voor mij was dat ik geen belangrijke plek wil opnemen op een kieslijst als ik niet meer geloof in de richting van mijn partij.

U ging normaal ook lijsttrekker worden in Borgerhout. De kans was groot dat u opnieuw districtsschepen zou worden. Gaat u die job niet missen?

Heel erg. Ik deed dit mandaat niet voor mijzelf, maar voor de inwoners en de partij. Ik was er ook zeer fier op, zeker over al het vertrouwen dat ik kreeg. Ik heb wel het gevoel dat ik al die mensen in de steek laat. Daarom was de beslissing om niet meer op te komen ook zo zwaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER