Luister naar

Humanistisch Verbond wil ongodsdienstige burgemeester in Deventer

Nieuws
In een brief adviseert het Humanistisch Verbond Deventer de plaatselijke gemeenteraad een ongelovige burgemeester aan te stellen. De afgetreden Andries Heidema (ChristenUnie) was de eerste christelijke burgemeester van Deventer sinds de Tweede Wereldoorlog.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
woensdag 1 augustus 2018 om 22:42

Deventer

‘In Deventer, de meest ongelovige stad van Overijssel, hebben we bij voorkeur een ongodsdienstige burgemeester’, zegt Dirk Metselaar, voorzitter van het Humanistisch Verbond Deventer en omstreken. Zijn naam staat onder aan de brief die de gemeenteraad van Deventer deze week ontving. De raad gaat aan het eind van de zomer op zoek naar een opvolger voor voormalig burgemeester Andries Heidema (ChristenUnie), die sinds 11 juli commissaris van de Koning in Overijssel is. Tot die tijd dient Ron König (D66) als waarnemend burgemeester.

Als het aan het Humanistisch Verbond ligt, behoort de toekomstig burgemeester niet opnieuw tot een christelijke partij. In de brief pleit de vereniging voor een kandidaat die ‘bij voorkeur ongodsdienstig’ is, met ‘pluriformiteit weet om te gaan’ en zich ‘geheel onafhankelijk’ opstelt.

open zenuw

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageerde op Twitter: ‘Wat een treurige brief. Alsof een gelovige burgemeester geen open blik kan hebben en niet de hele samenleving zou kunnen dienen …’ Voorzitter Metselaar noemt Segers ‘lichtgeraakt’: ‘Blijkbaar raakt de brief een open zenuw. We hebben uiterst genuanceerd geprobeerd onze voorkeur te verwoorden; we oordelen niet, geven alleen advies.’ Vindt het Humanistisch Verbond dat een burgemeester die gelooft inderdaad minder goed in staat is de hele samenleving te dienen? Metselaar: ‘Wellicht ja. Zo iemand heeft bepaalde opvattingen die haaks staan op die van de meerderheid van de bevolking hier: ruim zestig procent is ongodsdienstig.’

De burgemeesters in Deventer behoorden van 1957 tot Heidema (2007) allemaal tot de PvdA. Huidig fractievoorzitter van die partij, Rob de Geest, zegt dat hij de brief van het Humanistisch Verbond voor kennisgeving aanneemt en er formeel nog geen oordeel over heeft. ‘Met die kanttekening dat je al op voorhand een berg mensen uitsluit als je dit criterium in een profielschets meeneemt.’

Volgens De Geest was CU-burgemeester Heidema een goede. ‘Ik was er tijdens zijn volledige periode bij – elf jaar lang – en heb nooit gemerkt dat zijn religieuze achtergrond bestuurlijke keuzes beïnvloedde.’

Metselaar, van het Humanistisch Verbond, geeft toe dat Heidema het ‘over de hele linie best goed heeft gedaan voor de stad’, maar hoopt in de toekomst toch op positieve discriminatie voor buitenkerkelijken. ‘En het is al mooi dat de brief leidt tot discussie; benoemingen onttrekken zich vaak aan het zicht van de burger.’ <

discriminatie?

De oproep van het Humanistisch Verbond Deventer zou op strafrechtelijk niveau kunnen worden beoordeeld als discriminerend, legt Rajae Azaroual, woordvoerder bij het College voor de Rechten van de Mens, uit. ‘Als er aangifte wordt gedaan, onderzoekt het Openbaar Ministerie of daar sprake van is. De humanisten zouden zich dan kunnen beroepen op het recht van vrijheid van meningsuiting.’

Omdat het Verbond zelf niet betrokken is bij de sollicitatieprocedure voor de burgemeester, bevindt de situatie zich voorlopig buiten het werkterrein van het College voor de Rechten van de Mens. Azaroual: ‘Wij beoordelen alleen zaken die gaan over toegang tot ­onderwijs, arbeid en goederen en diensten.’ De situatie wordt een ­arbeidskwestie als de gemeente ­Deventer daadwerkelijk gaat selecteren op religie. ‘We kunnen bijvoorbeeld onderzoek instellen als een sollicitant zich bij ons meldt met de klacht dat hij is afgewezen op basis van zijn christelijke geloof.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’

De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.