VITO kan cocaïne in 1,5 uur onbruikbaar maken

Archiefbeeld© rr

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek kan cocaïne in 1,5 uur onbruikbaar maken. Dat blijkt uit de eerste proeven, meldt Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir.

jvh
Bron: BELGA

VITO kreeg vorig jaar de opdracht om een systeem te ontwerpen om in beslag genomen drugs onmiddellijk onklaar te maken. Dat moet het veiligheidsrisico wegnemen. In oktober vorig jaar werden nog zeven Nederlanders klemgereden in de buurt van de loods waar de douane inbeslaggenomen cocaïne bewaart voor ze naar de verbrandingsoven vertrekt. De gewapende mannen, bijna allemaal afkomstig uit de regio Amsterdam, waren vermoedelijk van plan om een grote lading cocaïne te stelen van de douane.

“We zijn er al in geslaagd om de cocaïne in 1,5 uur volledig chemisch te degraderen op een veilige manier”, zegt Demir. “Dat is goed nieuws, want dat betekent dat het chemische materiaal om cocaïne te degraderen vrij beschikbaar is en dat de degradatie ook door het personeel van de douane kan worden gedaan, zonder al te veel gevaar voor accidenten.”

Er zullen nu verdere tests worden uitgevoerd, om ook grotere hoeveelheden te kunnen verwerken. Er zal ook worden bekeken of het proces eventueel omkeerbaar is en er zal een kosten-batenanalyse worden uitgevoerd.

“Idealiter komen we ook tot een mobiele installatie die kan rondgereden worden naar de plek waar de drugs gedegradeerd kunnen worden”, stelt Demir. “Er is nog een lange weg van testen te gaan, maar we zijn de eersten die al zo ver zijn gekomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen