Bart Palmans (links) met burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V - team Koen) (tweede van links) en schepen Els De Smedt (derde van rechts) en enkel vrijwilligers van Heverstam.© rr

“Oudste voorwerp is 400 jaar oud”: snuisteren in het verleden van Sint-Amands, Lippelo en Oppuurs

Sint-Amands -

Heverstam, de heemkundige kring van Sint-Amands, Lippelo en Oppuurs, zetten afgelopen zaterdag de deuren open voor hun nieuwe tentoonstelling. Ons geheugen vormt een blik in het archief van Heverstam. Spullen die door de jaren heen niet echt in een thematisch hokje pasten, vinden er hun plaats. Zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei kan je de expo nog gaan bewonderen in zaal De Leeuw in Sint-Amands.

Wout Van Den Eede

“Een van de leukste artikelen die we uitstallen, is een boek uit 1628 waarin de kerkelijke geschiedenis uit de streek wordt beschreven”, zegt Bart Palmans, ondervoorzitter van Heverstam. “Daarnaast presenteert Ons Geheugen een resem spullen die de bezoekers katapulteren naar vervlogen tijden.”

Denk daarbij aan oude affiches en documenten, didactisch materiaal uit de jaren dertig, sierborden, industrieel materiaal van onder andere de Scheldemolens, en zoveel meer. De rode draad is de herkomst van al die items.

Want Heverstam is een heemkundige kring die de lokale geschiedenis van Sint-Amands, Lippelo en Oppuurs levend houdt. “We hebben bijvoorbeeld affiches van Bot-Sing, een festival dat vroeger plaatsvond in Sint-Amands en dat wel eens ‘het Woodstuck aan de Schelde’ werd genoemd”, vertelt Bart. “En Jan Brugmans komt aan bod. Hij is de bekende Sint-Amandsenaar die ooit als eerste het Emile Verhaerenmuseum en het Veerhuis uitbaatte. Daarnaast was hij een begenadigde poppenmaker wiens poppen in allerlei tv-programma’s gebruikt werden.”

Nooit eerder vertoond

Normaal gezien organiseert Heverstam een jaarlijkse expositie rond één thema. “Maar omdat we dit jaar twintig jaar bestaan, vonden we het hoog tijd om ons archief eens in de kijker te zetten”, zegt Bart. “Want niet alle spullen, documenten of schilderijen passen in één bepaald thema. Toch zijn ze meer dan de moeite waard om tentoongesteld te worden. Dat is eigenlijk de insteek van Ons Geheugen.”

“Omdat we dit jaar twintig jaar bestaan, vonden we het hoog tijd om ons archief eens in de kijker te zetten”

Bart Palmans

Ondervoorzitter van Heverstam

Een tweede doel van de tentoonstelling is de werking van de heemkundige kring uit te lichten. “We bestaan al twintig jaar maar merken dat niet iedereen ons kent. Heverstam wil zoveel mogelijk mensen uit de buurt warm maken over hun eigen geschiedenis”, zegt hij. “Ook zijn we continu op zoek naar nieuwe artefacten. Het leeuwendeel van onze collectie krijgen we als schenking aangeboden.”

Parels

Want iedereen heeft wel een parel op de zolder liggen, zegt Bart. “Bij het overlijden van ouders of grootouders staan de nabestaanden niet echt stil bij de oude schatten die in het huis van de overledene te vinden zijn”, weet Bart. “Als heemkundige kring willen wij zo veel mogelijk mensen bereiken en overhalen om aan onze vereniging te denken. Wij geven die stukjes geschiedenis graag hun plaats.”

Daarnaast werkt Heverstam ook met bruikleen. “Soms stellen we een item tentoon voor een beperkte tijd en geven we het nadien terug aan de eigenaar.”

De tentoonstelling kadert in een bredere project waarin de vereniging haar archief verder gaat aanpakken qua inventarisatie, bewaring, inrichting en ontsluiting. “Hiervoor wordt de hulp ingeschakeld van de Erfgoedcel Rivier&land van intercommunale IGEMO.”

Afgelopen zaterdag werd Ons Geheugen - (her)ontdek het Heverstam-archief geopend in zaal de Leeuw (Emile Verhaerenstraat 71) in Sint-Amands. Zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei kan je de expo nog gaan bewonderen. Op zaterdag vanaf 14 uur, op zondag vanaf 10 uur.

© rr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen