De missie is om tegen 2030 duizend gerealiseerde tuinstraten te hebben.© Common Lab

Stad Lier neemt deel aan Green Deal Tuinstraten: “Zonder daarbij mobiliteit uit het oog te verliezen”

Lier -

Stad Lier neemt deel aan de Green Deal Tuinstraten van de Vlaamse overheid. Op woensdag 15 mei wordt deze deal plechtig ondertekend in Mechelen. Met deze deelname engageert Lier zich om in de komende drie jaar één of meerdere straten om te vormen tot groenere en beter verbonden tuinstraten.

“Op verschillende plekken in Vlaanderen is er de voorbije jaren geëxperimenteerd met tuinstraten. Dat zijn straten waar meer ruimte is voor groen, water en verbinding tussen de bewoners, zonder daarbij mobiliteit uit het oog te verliezen”, legt schepen van Duurzaam Beleid, Bert Wollants (N-VA) uit. “Die initiatieven zijn nu nog erg versnipperd, met de Green Deal Tuinstraten wil de Vlaamse overheid structureel meer tuinstraten creëren.”

“Als deelnemer aan de Green Deal Tuinstraten engageert stad Lier zich om gedurende een periode van drie jaar, van voorjaar 2024 tot voorjaar 2027, bij te dragen aan het veranderen van het straatbeeld in een groene en verbonden omgeving. Het is de bedoeling één of meerdere straten aan te pakken en om te vormen tot een tuinstraat, en kennis en expertise te delen met de verschillende partners, andere lokale besturen en burgerinitiatieven.”

“Een tuinstraat is een straat die verblauwd door waterelementen, vergroent met groenvoorzieningen, bewoners verbindt door het creëren van ontmoetingsplekken en sociale interactiemogelijkheden en duurzame verplaatsingen mogelijk maakt.”

Met de Green Deal wil Vlaanderen structureel meer tuinstraten creëren. De missie is om tegen 2030 liefst duizend gerealiseerde tuinstraten te zien. (hb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners