De beukenbomen in de Beukenlaan die in Neeroeteren moeten verdwijnen.© Mark DREESEN

GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. 14 bezwaren tegen kappen beukenbomen bij rioleringswerken in Neeroeteren

MAASEIK
Meerderheid:  Team Burgemeester (8), Pro 3680 (5) N-VA (4).Oppositie:  CD&V (7), VB (4), onafhankelijke (1).

Parkzone oud-ziekenhuis:  Met 15 stemmen voor, 10 tegen en 1 onthouding is de gunningsleidraad voor de inrichting van de parkzone op de site van het oud-ziekenhuis goedgekeurd. “Vier bedrijven hebben zich kandidaat gesteld, zij zullen nu een ontwerp kunnen indienen dat past binnen de randvoorwaarden die in de leidraad beschreven staan”, aldus burgemeester Johan Tollenaere (Team Burgemeester).

Bomen Beukenlaan: In de Beukenlaan in Neeroeteren heeft de stad plannen om samen met Fluvius nieuwe riolering aan te leggen. Maar daarvoor moeten 72 beukenbomen verdwijnen, en dat zorgt voor beroering in de buurt. “Het college gaat er nogal lichtzinnig over, heeft u daar al het nodige gedaan om de bomen te vrijwaren?”, wil oppositieraadslid Peter De Bruyn (CD&V) weten. “Het is een hele moeilijke beslissing die niemand voor zijn plezier neemt”, reageert burgemeester Tollenaere. “Zowel Fluvius, studiebureau Sweco als onze eigen diensten geven hetzelfde advies.” “De wortels van een beukenboom zitten boven in de grond en zijn groter dan de kruin”, gaat bevoegd schepen Edgar Stijven (Team Burgemeester) verder. “Op deze plek wordt de riolering niet erg diep gelegd en komen de buizen naast elkaar te liggen. Dat wil zeggen dat een derde van de boomwortels wordt doorgesneden. Omwille van de waterproblematiek in het gebied moet er ook een droogzuiging komen, de ervaring leert dat beukenbomen niet te lang droog mogen staan. Dat maakt dat de bomen op lange termijn niet zullen overleven.” Tijdens het openbaar onderzoek zijn er bij de stad 14 bezwaarschriften ingediend.

EK-Scherm: De Rode Duivels fanclub Neeroeteren4Belgium organiseert vanaf zondag 16 juni een EK-dorp in de feestweide van de kermis aan het Cultureel Centrum in Neeroeteren. “Het EK valt deels samen met de kermis in Neeroeteren. Hoe zal dat verlopen en wat zal de impact zijn voor de buurt”, vraagt oppositieraadslid Gunter Haeldermans (CD&V) zich af. “De fanclub en de organisatie van de kermis zijn één en dezelfde. Er wordt één tent geplaatst die voor de kermis en het EK-dorp wordt gebruikt. Als de Rode Duivels doorstoten, krijgt de match uitzenden voorrang en komt er geen artiest optreden. Enkel de wedstrijden van de Rode Duivels zullen worden uitgezonden in de tent. De Plattenhofweg zal op die momenten enkel toegankelijk zijn voor bewoners. Het is aan de organisatie om de buurt correct te informeren.” (migi/mmd)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer