Bezoekers van een feesttent in Stuttgart kampen met een virusinfectie.© dpa/picture-alliance

Een collectieve buikgriep, of is er meer aan de hand? Honderden mensen ziek na bezoek aan feesttent in Stuttgart

Honderden mensen die afgelopen zaterdag naar een lentefeest in Stuttgart zijn gegaan, hebben maag- en darmklachten gekregen. De gemeente Stuttgart spreekt volgens plaatselijke media van een enorme uitbraak, met zeker driehonderd mensen met klachten.

scl, mts
Bron: BELGA

Misselijkheid, braken, diarree: de gezondheidsklachten waarmee de bezoekers van een feesttent in Stuttgart mee worden geconfronteerd, zijn bepaald onaangenaam. Alle getroffenen hebben gemeen dat ze dezelfde tent hebben bezocht. Het Duitse ministerie van Volksgezondheid is een onderzoek gestart naar de hygiëne en andere omstandigheden op het terrein.

Volgens de eerste laboratoriumtests is bij twee aanwezigen het uiterst besmettelijke norovirus aangetroffen, dat buikgriep veroorzaakt. Verdere tests moeten nog uitwijzen of dat virus ook echt de ronde heeft gedaan in de tent. De autoriteiten in Stuttgart roepen zieke feestgangers op om zich te melden. Volgens de stad waren er alvast geen op de hygiënische gebreken vastgesteld in de tent.

Karl Maier, de uitbater van de feesttent, erkent in de Duitse media dat de uitbraak in zijn tent plaatsvond en hoopt mee dat het onderzoek snel uitsluitsel kan brengen. “Het is duidelijk dat iemand het norovirus heeft binnengebracht. We willen niet dat er nog verdere klachten zijn”, aldus Maier, die nog zegt dat alle voedingsmiddelen in de tent zijn onderzocht, zonder resultaat.

De feesten zijn een traditie in Duitsland om het begin van de lente te vieren, net zoals in Roemenië en Bulgarije. De editie in Stuttgart is de grootste van Europa. De festiviteiten zijn er afgelopen zaterdag begonnen en er worden meer dan een miljoen bezoekers verwacht. De bewuste tent waar de feestvierders hun gezondheidsklachten opliepen, is nog gewoon open.

Het voorval in Stuttgart doet wat denken aan de gezondheidsklachten bij bezoekers van het festival Modul’Air, dat met Pasen 12.000 feestvierders naar Flanders Expo in Gent lokte. Ook toen ondervonden meer dan honderd mensen gelijkaardige symptomen. Er werd toen gewezen naar het ondrinkbare water dat toch geconsumeerd werd, al bleek uit labotests dat er het leidingwater niet bacterieel vervuild was.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER