Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele: “Vlaamse staatsbon niet aan de orde”

Matthias Diependaele© BELGA

Er is op dit moment geen nood aan een Vlaamse staatsbon. Dat heeft Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) gezegd in het Vlaams Parlement.

jvh
Bron: BELGA

De Vlaamse overheid denkt na over een eigen staatsbon, schreef Het Laatste Nieuws maandag. De eenjarige staatsbon van federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) bracht 22 miljard euro in het laatje. Daarom boog het Vlaamse schuldcomité zich over de vraag hoe een Vlaamse versie er zou kunnen uitzien.

“Het is de taak van het schuldcomité om alle mogelijkheden te bekijken”, zei Diependaele woensdag. “Maar er wordt niet concreet aan gewerkt. Er is geen nood aan een staatsbon, omdat wij zeer gegeerd zijn op de financiële markten. Voor de laatste twee schuldplaatsingen hebben we ongeveer tien keer zoveel aanbod gekregen als we gevraagd hebben. Dan kan je beginnen onderhandelen.”

Een staatsbon moet volgens de minister ook niet worden ingezet om de banken op te jagen. “Als overheid heb je beleidsmaatregelen om banken te reguleren. Ik vind het niet verstandig om onze schuld te gebruiken als een of ander wapen om banken concurrentie aan te doen.”

Parlementslid Peter Van Rompuy van CD&V trachtte de minister toch nog te overhalen. “Ik ga een poging doen om u alsnog te overtuigen, want ik denk dat het een goed idee is”, zei hij. “Federaal was het opzet de grootbanken te dwingen een betere rente te geven aan de spaarders. Gelet op de Vlaamse volumes is dat niet mogelijk. Maar het is goed om vanuit zoveel mogelijk bronnen de schuld te proberen financieren, zodat ze met elkaar kunnen concurreren. Daarnaast denk ik dat er in Vlaanderen nog ruimte is om de financiering van infrastructuurprojecten goedkoper te doen dan vandaag het geval is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen