Direct naar artikelinhoud
NieuwsbriefOchtend

Volkskrant Ochtend: Vader Anne Faber over zijn pijnlijke zoektocht naar antwoorden | Wat betekent de nieuwe privacywet voor u?

Goedemorgen. Wim Faber, de vader van de verkrachte en vermoorde Anne Faber, praat voor het eerst over zijn zoektocht, over de verwoesting en over de raadsheer die hij - naast de dader - verantwoordelijk houdt voor de dood van zijn dochter. Zijn verhaal leest u hier. Ook in deze nieuwsbrief: Colombia gaat morgen naar de stembus. Die vrede met de FARC leek op papier prachtig, maar is een bloederige realiteit voor Colombiaanse boeren. En wat die nieuwe privacywet voor u betekent? We zetten het op een rij.

Wim FaberBeeld Linielle Deunk

Terwijl u sliep

Wim Faber: Anne is dood door het falen van de rechtsgang
Wim Faber, de vader van de in september vorig jaar vermoorde Anne Faber, vindt dat zijn dochters dood het gevolg is van het ‘falen van de rechtsgang’. In een open brief vandaag in de Volkskrant, die hij schreef na eigen onderzoek, roept hij de voorzitter van het gerechtshof ter verantwoording. Het hof zou signalen over een psychische stoornis bij verdachte Michael P. hebben genegeerd en geen duidelijke motivering hebben gegeven over zijn strafvermindering in hoger beroep. 

Wim Faber met zijn dochter Anne in 2011.Beeld RV

Stadsbestuur besloot op basis van foutieve informatie tot Cruijffplein
Het Amsterdamse stadsbestuur heeft op basis van foutieve informatie besloten tot de omstreden naamsverandering van het Stadionplein in Johan Cruijffplein. Dat zegt demissionair wethouder en locoburgemeester Eric van der Burg, die uit de school klapt over het collegeoverleg.

Eerste exitpoll: Ieren stemmen voor liberalisering abortuswet

De Ieren lijken in meerderheid voorstander van liberalisering van de strenge abortuswetgeving in het overwegend katholieke land. Volgens de eerste exitpoll heeft 68 procent van de kiesgerechtigden vrijdag ja gezegd tegen aanpassing van de wet. Dat was mede te danken aan de hoge opkomst voor dit beladen referendum.

Nederland wil Rusland aanklagen: kan dat wel?

Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van vlucht MH17. Maar hoe klaag je Rusland aan? Wat doe je met verdachten en waarop is de verdediging van het Kremlin gebaseerd?

Vandaag in het nieuws

In Ierland worden de eerste resultaten verwacht van het referendum van vrijdag over de versoepeling van de abortuswetgeving in het land. 
In de Giro d'Italia zal het er om spannen of Tom Dumoulin nog in staat is om de roze trui te bemachtigen. 
In het Gelredome in Arnhem wordt de 44ste EO Jongerendag gehouden. 
In Kiev wordt de finale van de Champions League gespeeld tussen Real Madrid en Liverpool.

Aanraders van de redactie

De Colombiaanse vrede: prachtig op papier, maar een bloederige realiteit voor Colombiaanse boeren
Dolblij waren ze toen de regering in 2016 een vredesakkoord tekende met de Farc. Maar cocaboeren die het akkoord in praktijk proberen te brengen door de overstap te maken naar legale gewassen, moeten dat met de dood bekopen. Dat is de schaduw die over de presidentsverkiezingen hangt die zondag in Colombia worden gehouden.

Soldaten van het Colombiaanse leger controleren reizigers op drugs en wapens op een snelweg in de buurt van Corinto.Beeld Stephen Ferry

Wim Faber deed eigen onderzoek naar de moord op zijn dochter: ‘Ik zoek de pijn op die Anne heeft ervaren’ 
De vader van de verkrachte en vermoorde Anne Faber praat voor het eerst over zijn zoektocht, over de verwoesting en over de raadsheer die hij – naast de dader – verantwoordelijk houdt voor de dood van zijn dochter. (LINK)

‘Het ging van 'linkse trut' tot 'als ik je tegenkom snij ik je keel door'’
Ze werd bekend als linkse activiste die waarschuwde tegen Thierry Baudet. Nu heeft Anne Fleur Dekker een relatie met een lid van Forum voor Democratie en wordt ze verguisd door haar oude vrienden.

Anne Fleur DekkerBeeld Bianca Pilet

Wat betekent die nieuwe Europese privacywet voor ú? 
De privacyrichtlijn is een feit. Bedrijven, overheden en instellingen hebben tijd gehad zich voor te bereiden en ook de consument zal het niet zijn ontgaan dat er iets aan de hand is. Maar wát dan precies? Vijf veranderingen voor de burger.

Nederlandse spelers staan na vier seizoenen weer in de finale van de Champions League, met dank aan Wijnaldum en van Dijk
Georginio Wijnaldum (27) en Virgil van Dijk (26) spelen zaterdag met Liverpool de Champions Leaguefinale. Een teken dat het beter gaat met het Nederlandse voetbal?

Wijnaldum (links) en Van Dijk vieren het bereiken van de Champions Leaguefinale, dankzij winst op AS Roma.Beeld Reuters

Weekendgids: wat kun je dit weekend doen/eten/kijken?
De recensenten van de Volkskrant selecteerden de beste voorstellingen, films, restaurants en meer voor het weekend van 26 en 27 mei