Voormalig Spaans bondsvoorzitter Luis Rubiales pleit onschuldig in corruptiezaak

© REUTERS

Luis Rubiales, de voormalige voorzitter van de Spaanse voetbalbond, heeft maandag onschuldig gepleit in de zaak rond corruptie bij de federatie. “Nooit heb ik op een onrechtmatige manier geld verworven”, vertelde de 46-jarige Rubiales aan de aanwezige journalisten toen hij na de hoorzitting het gerechtsgebouw in Majadahonda, nabij Madrid, verliet.

mts
Bron: BELGA

Het gerecht vermoedt dat Rubiales zich tijdens zijn mandaat, van 2018 tot 2023, schuldig maakte aan witwassen, commerciële corruptie, onbehoorlijk bestuur en lidmaatschap van een criminele organisatie. Met name heeft het gerecht bedenkingen bij de contracten voor de verplaatsing van de Spaanse Supercup naar Saudi-Arabië en de renovatie van het Olympisch stadion van Sevilla.

“Maar nooit is er op onregelmatige wijze geld ontvangen, nooit is er een onregelmatige aanbesteding geweest”, zegt Rubiales. “Dat zeg ik nu en dat zal ik blijven zeggen. Ik heb de vragen van de rechter naar waarheid beantwoord en ben ervan overtuigd dat gerechtigheid zal geschieden.”

Er hangt Rubiales al een sanctie boven het hoofd omdat hij afgelopen zomer na afloop van de WK-finale speelster Jennifer Hermoso zonder wederzijdse toestemming op de mond kuste. Het parket wil dat Rubiales daarvoor een gevangenisstraf van 2,5 jaar krijgt voor seksuele agressie en nog eens anderhalf jaar voor dwang, vanwege de druk die vanuit de bond op Hermoso werd uitgeoefend om te zeggen dat ze had ingestemd met de kus. Daarnaast wil het openbaar ministerie dat Rubiales een schadevergoeding van 50.000 euro aan de speelster betaalt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen