Direct naar artikelinhoud
Anderlecht

Wie is Fred Rutten, de nieuwe trainer van Anderlecht?

Fred Rutten.Beeld anp

Anderlecht heeft gekozen. Of beter gezegd: geëlimineerd. Zij hopen dat het meevalt met Fred Rutten en gaven hem een contract voor onbepaalde duur. Waarom zou deze Nederlandse coach niet kunnen slagen? Een zielenknijper is net wat de broze spelergroep nodig heeft.

Fred Rutten (56) is een gentleman. Wat in Nederland nog wordt verteld: een vaderfiguur, ideale leermeester voor jonge mensen, staat voor goed voetbal. “Hij heeft een timmermansoog om spelers individueel beter te maken, voetballend én fysiek. Daarom hoor je van spelers alleen positieve geluiden over hem, ook van zij die teleurgesteld zijn als ze niet spelen”, meent analist Youri Mulder. Je stuit over de grens op heel weinig negatieve echo's over Rutten, en dat is in een analysecultuur als de Nederlandse toch opmerkelijk.

Wie weet komen de grootste twijfels uit de buik van Anderlecht. Rutten krijgt een contract voor onbepaalde duur. Het persbericht dat de club gistermiddag omstreeks 16 uur uitstuurde, had het vaag over “een samenwerking om dit en volgende seizoenen mooie successen te realiseren”.

Rutten lag sinds het ontslag van Hein Vanhaezebrouck op 16 december nooit in poleposition bij sportieve baas Michael Verschueren en technisch directeur Frank Arnesen. Als dat wel zo was geweest, had zijn aanstelling nooit geduurd tot 6 januari. Rutten is trainer van Anderlecht omdat Phillip Cocu pas weer aan de slag wil in de zomer, omdat alternatieven als Frank de Boer en Peter Bosz andere opties verkozen, en omdat Nordsjaelland de jonge, flamboyante Deen Kasper Hjulmand een fikse afkoopsom op diens hoofd plakte. En dat zijn nog maar de namen die het daglicht hebben gezien. 

“Hjulmand beantwoordde evenzeer aan ons profiel, maar de internationale ervaring op hoog niveau van Rutten heeft de doorslag gegeven”, verwoordde Verschueren het, die zo verwees naar de passages van de Nederlander bij onder meer Twente, PSV, Feyenoord, Schalke 04 en Al Shabab.

Het is duidelijk dat Anderlecht hoger mikte dan Fred Rutten. Qua persoonlijkheid oogt hij mogelijk net iets te grijs, te netjes voor deze club. Zie naar de laatste drie trainers van Anderlecht: Hasi, Weiler, Vanhaezebrouck. Alle drie voerden zij met media, spelers, en bestuur weleens een kleine oorlog. Rutten gedijt het best in solidariteit, menselijkheid, respect. De zucht van ontgoocheling bij de meeste fans gistermiddag op de sociale media versterkt de perceptie van Rutten als 'een danspartner om toch maar niet alleen aan de toog te moeten staan'.

Uitstekende peoplemanager

Maar waarom zou Rutten niet even de juiste man op het juiste moment op de juiste plaats kunnen zijn? Een deel van de jonge spelersgroep is daags na het ontslag van Vanhaezebrouck gaan uithuilen bij Verschueren dat de tactiek te veel was, dat liever met vier werd verdedigd en dat zij meer vertrouwen wilden van de nieuwe coach.
Dan is het misschien niet slecht dat highprofilefiguren als De Boer en Cocu van de radar verdwenen. 

Fred Rutten.Beeld anp

Rutten is naar verluidt een uitstekende peoplemanager, die met veel psychologie weet hoe hij elke (jonge) speler apart dient aan te pakken. Hij was ooit hoofd jeugdopleiding bij PSV. Rutten werkt net vanuit die vertrouwensband tussen trainer en groep. Hij is 56, met een pak bagage uit het leven en uit het voetbal.

Het zal dan wel zijn dat de nieuwe coach van Anderlecht niet de meest creatieve, dynamische en moderne trainer is die Verschueren en Arnesen op de kop konden tikken, het is schijnbaar wel zo dat de karakters matchen tussen coach en kleedkamer.

Rutten heeft als hoofdtrainer maar één prijs op zijn cv: de beker met Twente. Maar een kampioenentrainer is niet wat deze spelersgroep nodig heeft, dat heeft het voorbije anderhalf jaar bewezen. Anderlecht heeft een trainer nodig die in de ziel kan kijken van spelers en hen zo vooruit brandt. 

Frank Arnesen en Fred Rutten: oude wijn is uit de kelder geplukt door Michael Verschueren. Maar die hoeft daarom niet zuur te zijn.