© Guy Puttemans

Eerste hulp bij pijntjes: kleuters leren EHBO met ‘Brecht de beer’

Onder het mom van ‘jong geleerd is oud gedaan’ heeft het Rode Kruis een lespakket uitgewerkt om kindjes vertrouwd te maken met EHBO. Al vanaf 4 jaar kunnen kinderen een helpende attitude aanleren. Les één: eerst een volwassen roepen.

Nina Bernaerts

Wat te doen bij een bloedneus, een brandwonde of een schaafwonde? Dat is de vraag die 24 kleutertjes gisteren kregen voorgeschoteld. Samen met Brecht de beer kunnen straks alle kleutertjes kennismaken met EHBO. Hij komt voor in zes kijk- en voorleesboekjes. Die werden opgedeeld in zes verschillende thema’s: jezelf in veiligheid brengen, brandwonden, huidwonden, de EHBO-koffer, vergiftiging en bloedneuzen.

“De boekjes moeten zelfs de kleinste kinderen al een notie van hulpvaardigheid aanbrengen. Momenteel zijn minder dan 20% van de volwassenen bereid om hulp te bieden als er iets gebeurt. Door kleutertjes hier al heel vroeg mee in aanraking te brengen, moet op termijn de bereidwilligheid om te willen en kunnen helpen omhoog”, vertelt Ine Tassignon van Rode Kruis Vlaanderen. De boeken zijn al bedoeld voor de derde kleuterklas, kinderen vanaf vier jaar kunnen er mee aan de slag.

Allemaal al knie geschaafd

De technieken die de kinderen aangeleerd krijgen zijn eerder beperkt, maar toch worden ze niet onderschat. Zo gaan ze zelf al aan de slag met windels en pleisters. “Het is nog niet de bedoeling dat ze leren bellen naar de 112, dat komt pas later aan bod. Wel leren ze bepaalde zaken herkennen, zoals schaafwonden wanneer je valt van een bepaalde hoogte. Dat je die moet proper maken met water en dat je bij hevige bloedingen je beter een kompres gebruikt maar ook dat je zelf geen gevaar loopt, dat je bijvoorbeeld niet zonder kijken een straat mag oversteken.”

En dat de kleuters wel weten over wat het gaat is snel duidelijk. Ze spreken uit ervaring want ze hebben al wel eens een knie geschaafd of een pols verstuikt. Op de vraag ‘wat als je iemand ziet vallen?’ is het antwoord dus unaniem: ‘eerst een grote mens halen’. Ook Zoë (5) heeft dat goed begrepen. Toch weet ze zelf ook wat doen. “Eerst de wonde uitspoelen met water. En ook je handen wassen als je een wonde gaat behandelen tegen infectie. En als ik een bloedneus heb, dan moet ik mijn neus dichtknijpen en voorover buigen in leeshouding.”

Ook opleiding voor juffen

Bij een eerste voorleesmoment leerde minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de kinderen kennismaken met beer Brecht. De boekjes komen ook met illustraties om het voorlezen iets interactiever te maken. Het Rode Kruis raadt scholen aan om heel het jaar door aandacht te spenderen aan het thema. Leerkrachten kunnen bij het Rode Kruis zelf een opleiding volgen met het lesmateriaal en ook hun eigen EHBO-kennis bijschaven.