Helen Jones van Ferm en schepen Frans Van Looveren in de tuin van de pastorie waar de kinderen van Sint-Lenaarts nog tot en met de zomer worden opgevangen.© Elke Lamens

Ferm verhuist buitenschoolse kinderopvang naar GBS De Schakel

Sint-Lenaarts -

De buitenschoolse kinderopvang van Sint-Lenaarts verhuist volgend schooljaar uit de pastorie. Ferm vangt dan kleuters en leerlingen voor en na school op in gemeentelijke basisschool De Schakel. Het college geeft groen licht voor het dubbelgebruik van de school en de nodige aanpassingen.

Elke Lamens

De pastorie wordt opnieuw de woonst van pastoor Lieven Sneyers en het decanaat van de Noorderkempen. Dat betekende dat het natuureducatieve centrum ’t Kerkuiltje en Ferm een ander onderkomen moesten zoeken. ’t Kerkuiltje verhuist naar de gaanderij van het Kempuseum.

Nu is er ook een oplossing gevonden voor de buitenschoolse kinderopvang van de kleuters en leerlingen van de Leonardusschool, Daltonschool in ’t Groen en GBS De Schakel voor en na schooltijd. “De werking van zowel de school als Ferm worden op elkaar afgestemd. De opvang voor schoolvrije dagen, die voor de drie scholen kunnen verschillen, blijft verzekerd”, benadrukt Helen Jones, verantwoordelijke van de Buitenschoolse Kinderopvang Brecht.

Ferm vangt in de pastorie dagelijks zo’n 38 kinderen op, op vakantiedagen zijn dat er een vijftigtal. “Dat blijft zo in de toekomst, alleen op een andere locatie, zo’n 75 meter verder. Dat maakt dat we nog steeds kunnen gebruikmaken van de buitenruimte en aanwezig blijven in de dorpskern.”

Tijdelijke oplossing

Schepen van Jeugd Frans Van Looveren (CD&V) is tevreden: “We moesten en zouden een oplossing bieden voor de buitenschoolse kinderopvang. Eenvoudig was het niet. Heel wat pistes hebben we bekeken, met een voorkeur voor een buitenschoolse locatie, maar die vonden we niet.”

“De opvang gebeurt in de voormalige refter van de school. Die wordt omgevormd in een multifunctionele ruimte. Zo verzekeren we de buitenschoolse kinderopvang voor alle kinderen van de Leonardusschool, Daltonschool in ’t Groen en GBS De Schakel.”

“We kwamen met de Kerkfabriek Leonardus overeen dat we tot oktober de tijd hebben om uit de pastorie te verhuizen. Zo kan Ferm de kinderen hier dit schooljaar en deze zomervakantie blijven opvangen. De Schakel is een tijdelijke oplossing en we hopen op termijn iets uit te werken dat beter past in het nieuwe decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten dat een cohesie ambieert met speelpleinen en andere hobby’s. Alvast een uitdaging voor de volgende legislatuur”, blikt de schepen vooruit.

In de tuin van de pastorie van Sint-Lenaarts mogen de kinderen nog tot en met de zomer spelen voor en na school.© Elke Lamens

Het natuureducatief centrum ’t Kerkuiltje zat op de zolder van de pastorie, maar verhuist naar het Kempuseum.© Elke Lamens

De neoclassicistische pastorie uit 1956 wordt opnieuw een echte pastorie waarin pastoor Lieven Sneyers, na de renovatie, komt wonen.© Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners