Vier op de vijf Belgische bedrijven niet voorbereid op Brexit

© BELGA

Van de 25.000 Belgische bedrijven die met het Verenigd Koninkrijk handel drijven, zijn er maar 5.000 klaar voor de douaneformaliteiten die gepaard gaan met een Brexit. Dat blijkt uit cijfers die minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) opvroeg bij de douane. De Croo spoort hen dan ook aan om een versnelling hoger te schakelen.

Bij een Brexit zonder akkoord op 29 maart dreigen Belgische bedrijven te worden geconfronteerd met douanetarieven, controles en handelsbelemmeringen. Maar de bedrijven zijn niet klaar. Slechts een op de vijf Belgische bedrijven die met het VK handelen, heeft al een uniek identificatienummer aangevraagd. Nochtans is dat zogenaamde EORI-nummer nodig om te importeren en te exporteren.

Minister De Croo trekt in de zakenkrant De Tijd aan de alarmbel. “De overheid moet haar huiswerk maken en ervoor zorgen dat de douane klaar is voor de Brexit. Maar ook de bedrijven moeten zich voorbereiden.”

De minister heeft daarom woensdag de douane en de vertegenwoordigers van de Belgische bedrijven samengeroepen om ervoor te zorgen dat iedereen zich voorbereidt. “Wij gaan vanaf vandaag een andere aanpak gebruiken”, legt De Croo uit. “Wij gaan zelf al die bedrijven contacteren en hen sowieso een douanenummer geven.” Eind deze week krijgen zij een brief in de bus met dat nummer, zodat ze enkel nog moeten laten weten welke persoon in hun onderneming gemachtigd is. De douane gaat daarna met de bedrijven die in de top-5000 staan wat betreft de handel met het VK de EORI-aanvraag opvolgen.

Daarnaast is ons land volgens De Croo al maanden bezig met het aanwerven van bijkomende douaniers. “Ik ga ook straks naar de regering met een bijkomend plan om douaniers aan te werven”, klinkt het.

Ook Hans Maertens van werkgeversorganisatie VOKA is van mening dat – nu de Britten het akkoord van May hebben afgekeurd – zowel de Belgische bedrijven als de regeringen zich moeten voorbereiden op een “bikkelharde deal”. “We stellen vast dat de grote bedrijven en de bedrijven die veel export doen met het VK voorbereid zijn. Maar er situeert zich zeker nog een probleem met de kmo’s, die wel zaken doen met het Verenigd Koninkrijk maar niet vertrouwd zijn met de douaneformaliteiten”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen