Direct naar artikelinhoud
Vleesschandaal

Vlaams bedrijf stuurt 1,2 ton vervallen vlees naar Kosovo

Vrachtwagens bij Vanlommel in Olen. De bewuste partij vlees was op weg naar Euro IDA in Kosovo, dat ook genoemd wordt in het schandaal rond vleesbedrijf Veviba.Beeld BELGA

Na het schandaal rond Veviba komt nu alweer een Belgisch vleesbedrijf in opspraak. Afgelopen zomer werd in Kosovo 1,2 ton vervallen kalfsvlees van de firma Vanlommel uit Olen onderschept. Pas in januari kon het Antwerpse parket een onderzoek starten, al beweert het Federaal Voedselagentschap (FAVV) dat het de informatie al eerder doorstuurde. Ondertussen raakt het geduld met het FAVV op.

In augustus 2017 werd een vrachtwagen van het vleesbedrijf Vanlommel uit Olen aan de Albanees-Kosovaarse grens gecontroleerd. Een lading van 20 ton ingevroren kalfsvlees was op weg naar groothandel Euro IDA, eerder ook betrokken bij het Veviba-schandaal. De Kosovaarse autoriteiten vonden 1.222,5 kilo vlees dat vervallen was. De hele lading werd door de Kosovaarse overheid vernietigd.

"Het was een interne vergissing", zegt commercieel directeur Johan Heylen van Vanlommel. "De etiketten waren correct. Het vlees was voorbij de vervaldatum van 14 juli 2017. Wij hanteren al jaren een houdbaarheidsdatum van twee jaar, terwijl dat ook tot drie jaar mag zijn. Die twee bewuste pallets hadden nooit geladen mogen worden door een van onze medewerkers. Dit was een menselijke fout." Het vervallen vlees was volgens Heylen bestemd voor de dierenvoedselindustrie.

Het Kosovaarse voedselagentschap bracht vorige zomer het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) op de hoogte, maar de informatie zou pas in januari van dit jaar zijn overgemaakt aan het parket van Antwerpen. "Dat klopt", zegt parketwoordvoerster Caroline Vanderstokker. "Wij stellen ons daar ook vragen bij."

'Die twee bewuste pallets hadden nooit geladen mogen worden door een van onze medewerkers. Dit was een menselijke fout'
Johan Heylen, commercieel directeur vleesbedrijf Vanlommel

Het parket opende in januari een opsporingsonderzoek. Het FAVV beweert dat het parket al in november 2017 een proces-verbaal ontving. "We zijn na de melding vanuit Kosovo een onderzoek gestart", zegt woordvoerster Katrien Stragier. "De conclusie was een menselijke vergissing. Van dat onderzoek en de resultaten is een proces-verbaal gemaakt en dat is naar het parket gegaan. Na de eerste melding in november kregen we in januari een vraag om dat opnieuw te doen."

Lage prijzen

Volgens voedselprofessor Frank Devlieghere (UGent) bedraagt de houdbaarheidstermijn van ingevroren vlees maximaal drie jaar. "Veel factoren spelen een belangrijke rol. De bewaartemperatuur moet -18 graden Celsius zijn. Hoe lager de temperatuur, hoe langer de houdbaarheid. Ingevroren vlees moet vacuüm verpakt worden, maar de plastic folie is bepalend. Hoe duurder de film, hoe minder zuurstof erdoor kan en hoe langer de houdbaarheid. Het is belangrijk dat er geen schommelingen in de bewaartemperatuur zitten; anders gaat water kristalliseren en dat verslechtert de kwaliteit. Het soort vlees is ook van belang. Vetrijk vlees is minder lang houdbaar. Rundvlees is het langst houdbaar, daarna volgen varken, lam en gevogelte. Het is zeker geen zwart-witverhaal met al die factoren."

Hoe herken je vervallen vlees? "Door de kristalletjes kan de oppervlakte van vlees uitgedroogd zijn en kan de structuur minder aangenaam zijn. Door oxidatie kan een product verkleuren, maar het is daarom niet slecht. Eventueel wel minder lekker. Slecht en vervallen vlees ruik je wel. Ingevroren vlees voorbij de houdbaarheidsdatum is niet meteen slecht. Het is een traag proces, maar de kwaliteit kan verminderen zonder dat er meteen een gezondheidsprobleem is."

"De prijzen voor vlees zijn tegenwoordig zeer laag", vult voedselexpert Frédéric Leroy van VUB aan. "Dat betekent dat de marges laag zijn en dat er op de grens van wat haalbaar is, wordt gewerkt en dus dat er mogelijke risico's zijn. De overheid zou de consument daar ook bewuster van moeten maken."