Paus bezoekt voor eerste reis in maanden Venetiaanse gevangenis

Nieuws
Paus Franciscus heeft in Venetië een vrouwengevangenis bezocht. Dat was in het kader van de Biënnale van Venetië, de beroemde kunstmanifestatie. Het was voor de paus de eerste reis buiten Rome in maanden.
anp
zondag 28 april 2024 om 09:07
Afbeelding
beeld anp

Voor de biënnale richten landen iedere twee jaar hun eigen paviljoen in op verschillende plekken in de stad. De tentoonstelling van het Vaticaan is in de gevangenis. De werken zijn van negen moderne kunstenaars in samenwerking met gedetineerden.

‘De gevangenis is een harde werkelijkheid en problemen als overbevolking, het gebrek aan voorzieningen en benodigdheden en geweldsincidenten veroorzaken veel lijden. Maar het kan ook een plaats van morele en materiële wedergeboorte zijn’, zei de paus op een binnenplaats tegen gevangenen en gevangenismedewerkers. Volgens de kerkvorst mogen mensen niet vergeten dat iedereen fouten maakt en vergiffenis verdient.

Lange reis

De paus was met de helikopter naar de gevangenis gekomen. De 87-jarige kampt met gezondheidsproblemen en is slecht ter been. Zijn laatste reis was in september, naar Frankrijk.

Na de gevangenis doet hij nog een kerk aan en draagt hij een mis op in de beroemde Basiliek van San Marco. De komende drie maanden legt hij volgens planning vier reizen af binnen Italië, onder meer naar de G7-top in Bari. Het is de bedoeling dat hij in september een lange reis maakt buiten Europa, naar onder meer Indonesië.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Salaris Palestijnse ambtenaren onder druk door Israëlische fiscus

De salarissen van Palestijnse ambtenaren staan onder druk doordat het Israëlische ministerie van Financiën doorgaat met het inhouden van belastinginkomsten, meldt de Palestijnse Autoriteit. Daardoor zou slechts een deel van hun salarissen kunnen worden uitbetaald.

Afbeelding

Twee verdachten gepakt voor schieten in metro Hoek van Holland

De twee verdachten die werden gezocht omdat ze in een metro in Hoek van Holland zouden hebben geschoten, zijn in de omgeving van het schietincident aangehouden. Dat meldt de politie zo'n anderhalf uur nadat het incident plaatsvond.

Afbeelding

Appie Mussa reageert in video op diskwalificatie Joost Klein

Appie Mussa heeft in een video op Instagram gereageerd op de diskwalificatie van Joost Klein. De videomaker, die eigenlijk Abdulahi Mussa Ali heet, was als blauwe vogel medeartiest van de Nederlandse inzending.

Afbeelding

Dodental loopt op na raketaanval op Russische stad Belgorod

Door een raketaanval op een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, zijn volgens het Russische ministerie van Noodsituaties vier mensen gedood.

Afbeelding

Egypte sluit zich aan bij genocidezaak tegen Israël bij ICJ

Egypte gaat zich formeel aansluiten bij de rechtszaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationale Gerechtshof (ICJ). Dat meldt het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Afbeelding

Twee ziekenhuizen vol door vele onwelwordingen marathon Leiden

Veel deelnemers die onwel zijn geraakt tijdens de marathon in Leiden zijn naar twee ziekenhuizen in de buurt vervoerd. Die raakten daardoor vol en konden geen mensen meer opnemen.