Aanslagen van 22/3 sereen herdacht in Zaventem en Brussel, maar slachtoffers niet tevreden

© REUTERS

© AP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het is vandaag twee jaar geleden dat in Brussel en Zaventem aanslagen plaatsvonden. Om 7.58 uur was er een minuut stilte op de luchthaven van Zaventem. Toen ontplofte de eerste koffers vol explosieven. Daarna volgde een ceremonie in het metrostation Maalbeek en aan het monument aan het Schumanplein.

adm

Het werd een sereen herdenkingsmoment voor de slachtoffers en hun naasten, maar ook voor de vele voorbijgangers en luchthavenpersoneel in de vertrekhal. Die werd enkele minuten gehuld in volledige stilte en maakten zichtbaar emoties los bij de getroffen families. Na de plechtigheid lieten enkele slachtoffers blijken niet tevreden tevreden te zijn met het verloop van de ceremonie.

LEES OOK. Twee jaar na 22/3: honderd extremisten per maand onderschept in Zaventem

© REUTERS

Premier Charles Michel was omringd door verschillende regeringsleider waaronder de ministers Jan Jambon, Koen Geens, Maggie De Block, Francois Bellot, Didier Reynders en minister-president Geert Bourgeois.

LEES MEER (+). Twee jaar na 22/3: hoe bang moeten we zijn voor nieuwe aanslagen?

Aan de herdenkingsplaat werden bloemenkransen en foto’s van de slachtoffers neergelegd en verschillende kaarsen aangestoken. Een belangrijk moment voor de stewardessen en stewards, die afsloten met een groepsknuffel.

Om 7.58 uur lieten de terroristen Ibrahim El Bakraoui (29), Najim Laachraoui (24) op 22 maart 2016 valiezen vol explosieven ontploffen in de vertrekhal van Brussels Airport. Daarbij vielen 16 dodelijke slachtoffers.

© REUTERS

Brussel

In het Brusselse metrostation Maalbeek is om 9.11 uur donderdagmorgen, exact twee jaar na de aanslag daar, een minuut stilte gehouden. Premier Charles Michel, Brussels minister-president Rudi Vervoort en Brussels burgemeester Philippe Close legden in de lokettenzaal van het station bloemen neer.

In het metrostation was er twee jaar geleden een explosie in een metrostel met vooral pendelaars. Er vielen 16 dodelijke slachtoffers en meer dan honderd gewonden. Hun voornamen worden nog tot en met maandag afgebeeld op de digitale reclameborden in het station. De namen werden tijdens de plechtigheid ook door de luidsprekers van het station afgeroepen.

Een hondertal slachtoffers en nabestaanden woonden de plechtigheid bij. Zij kunnen na het eerbetoon in het metrostation op een locatie in de buurt terecht om weg van de camera’s steun bij elkaar te zoeken.

Ook een delegatie parlementsleden en verschillende leden van de federale en Brusselse regering woonden het eerbetoon in Maalbeek bij.

Het Brusselse metroverkeer werd niet helemaal stilgelegd. De MIVB had er wel voor gezorgd dat er geen metro’s door het station Maalbeek reden tijdens de minuut stilte die werd gehouden. Het station bleef gewoon open voor de reizigers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen