© tt

Jonge Pool heerst in puntenkoers op EK piste, Moreno De Pauw kan zich niet koest houden

Niet altijd krijgt het beste paard de verdiende haver, maar in een puntenkoers boordevol animo was dat op het EK piste in Berlijn wel het geval. De Pool Alan Banaszek (19) heerste van start tot finish en volgt de Deen Niklas Larsen op, die als tweede eindigde. Berliner Maximilian Beyer eindigde derde en dat werd enthousiast onthaald in de Velodrom.

vml

De Pool Banaszek won de eerste van zestien spurten, Moreno De Pauw sprokkelde in de tweede spurt twee punten. Actie en reactie volgden elkaar in versneld tempo op. De Pauw trok ten aanval met de Fransman Louis Pijourlet. De Spanjaard Sebastian Mora Vedri, de Noor Anders Oddli en de Deen Niklas Larsen reageerden. Na de vijfde spurt beende De Pauw Banaszek bij op kop van het klassement, maar de uitval van het vijftal werd te niet gedaan. “Pijourlet en ik hebben te lang alleen geknokt voor rondegewin. We hadden wellicht sneller moeten wachten op Mora Vedri en co”, zuchtte Moreno De Pauw.

Half weg de 160 ronden, of 40km, durende puntenkoers voerde Banaszek (15 punten) het klassement aan voor De Pauw (10) en Pijourlet (8). De Deen Larsen, vorig jaar in Parijs de verrassende Europese kampioen, glipte door de mazen van het net, maar werd tot de orde geroepen door Banaszek, De Pauw, Mora Vedri en Muller. Een kwartet met Berliner Beyer, Larsen, Banaszek en de Griek Volikakis versierden rondewinst. Banaszek (44 punten) leidde autoritair met nog 40 ronden te rijden, De Pauw zakte naar de vijfde plaats. Op een diefje reden Muller, Lovassy en Nekrasov rond. Nog voor de slotspurt had Banaszek de titel op zak.

“Vooraf had ik me voorgenomen om me koest te houden, maar het was sterker dan mezelf”, voegde de Waaslander er aan toe. “Na overleg met Kenny De Ketele en Lindsay De Vylder had ik gekozen voor een groter verzet. Achteraf bekeken, was dit niet de beste ingeving. Puntenkoers was nooit mijn nummer en zal het wellicht ook nooit worden. De koers lezen, is in deze discipline belangrijk, maar dat blijft een werkpunt. Te veel onnodige inspanningen doen, breekt je zuur op. Naar morgen toe ben ik goed opgewarmd voor de ploegkoers. Kenny zal wel de juiste beslissingen nemen.”

Trine Schmidt wint na de puntenkoers ook de scratch

De Deense Trine Schmidt won na de Europese titel in de puntenkoers ook deze in de scratch. Met de Ierse Lydia Gurley, de Oekraïnse Tetyana Klimchenko en de Russische Evgenia Augustinas boekte ze rondegewin. Heel overtuigend zette Schmidt de spurt naar haar hand. Klimchenko en Augustina kregen zilver en brons omgehangen. Gilke Croket eindigde vijftiende. In de eerste wedstrijdhelft mengde Croket zich in een uitval met de Nederlandse Kirsten Wild, de Italiaanse Rachele Barbieri en de Britse Eleanor Dickinson.

© fdg

© fdg

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer