Belgische begroting krijgt onvoldoende van EU: 'Besparingen worden voortgezet'

Sophie Wilmès.© pn

© Photo News

thumbnail: Sophie Wilmès.
thumbnail: null

België dreigt volgend jaar zijn Europese begrotingsafspraken met de voeten te treden. Die waarschuwing heeft de Europese Commissie gelanceerd. De regering zal rekening houden met de opmerkingen, reageert minister van Begroting Sophie Wilmès (MR).

jvt

Eind oktober schreef de Commissie al een brief aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). De Commissie stelde daarin vast dat de Belgische ontwerpbegroting 2018 significant dreigt af te wijken van de Europese begrotingsdoelstellingen.

Ondanks het antwoord van ons land stelde de Commissie vandaag vast dat de begroting niet aan de Europese eisen voldoet en ‘at risk of non-compliance’ is. Dat was ook vorig jaar al het geval. De buis van de Europese Commissie zal er wellicht toe leiden dat de Belgische regering extra maatregelen zal moeten nemen. Ons land levert te weinig inspanningen om de begroting weer gezond te maken en geeft te veel uit, waardoor de overheidsschuld onvoldoende daalt.

Toch blijft de kans klein dat België in het voorjaar van 2018 op het strafbankje belandt. De Commissie-Juncker heeft de scherpe kantjes van het besparingsbeleid afgevijld en is niet van plan om de aantrekkende economie van de lidstaten te fnuiken.

Begrotingscontrole

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) verdedigt het begrotingswerk van de regering. 'De Commissie heeft zich niet kunnen baseren op de meest recente cijfers die een stuk beter zijn', zegt hij aan de VRT. 'Ze eist ook geen onmiddellijke bijkomende maatregelen, maar vraagt om de volgende begrotingscontrole in maart ernstig te doen, en dat zullen we uiteraard doen.'

Minister van Begroting Sophie Wilmès zegt dat een risico nog geen bevinding is. Wel zal de regering rekening houden met de opmerkingen van de Commissie. 'De besparingswerkzaamheden worden voortgezet.'

'De feiten hebben de Belgische regering in het verleden bovendien ook al gelijk gegeven, ondanks waarschuwingen van de Europese Commissie', reageert premier Charles Michel (MR). 'In 2016 kregen we ook een pessimistisch rapport van Europa, en nadien zijn de cijfers veel beter gebleken. Ik ben dus rustig en koelbloedig. De relance waar wij voor gaan moet zorgen voor meer groei, voor zuurstof voor de economie. We moeten rationeel zijn in onze uitgaven, we moeten beter uitgeven. Maar nu te hard optreden zou contraproductief zijn voor de relance.'

N-VA: ‘Uitgaven dringend onder controle krijgen’

Het kritisch begrotingsrapport van de Europese Commissie is voor N-VA Kamerlid Peter Dedecker nogmaals de bevestiging van de stelling dat we de uitgaven dringend onder controle moeten krijgen en de koers van hervormingen moeten verderzetten.

Volgens Dedecker moet de waarschuwing van de Commissie voor iedereen in de regering een wake-upcall zijn en een oproep om de afgesproken besparingen daadwerkelijk door te voeren. ‘De inkomsten zitten op schema, zoals ook het Rekenhof gisteren bevestigde, waardoor nieuwe belastingen absoluut niet de oplossing zijn, voor zover die in een overbelast land als België überhaupt ooit een oplossing zouden kunnen zijn’, aldus De Decker.

België heeft samen met Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal een onvoldoende gekregen.

SP.A hekelt perverse strategie van N-VA

© BELGA

SP.A-Kamerlid Karin Temmerman is niet mals voor de regering, na het kritische Europese rapport over de ontwerpbegroting 2018. Ze ziet er zelfs een 'perverse strategie' van regeringspartij N-VA in om 'te besparen op kap van de mensen'.

De Europese Commissie heeft de ontwerpbegrotingen 2018 van alle eurolanden grondig doorgenomen. België krijgt samen met onder meer Oostenrijk, Italië en Portugal een onvoldoende. Ons land levert te weinig inspanningen om de begroting weer gezond te maken en geeft te veel uit, waardoor de overheidsschuld onvoldoende daalt, zegt Europa.

'België krijgt opnieuw een dikke buis', stelt Temmerman. SP.A ziet er zelfs een 'bewuste en perverse strategie', zegt ze. De N-VA zal na dit slecht rapport ‘niet anders kunnen’ dan extra besparingen door te drukken. Publieke basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg, sociale rechten en openbaar vervoer zullen weer moeten bloeden. Er zal wéér op de kap van de mensen worden bespaard.'

Volgens Temmerman is minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) 'de boel al een hele legislatuur moedwillig aan het belazeren'. 'Hij doet dat keer op keer door inkomsten te beloven, waarvan hij op voorhand al weet dat die de staatskas nooit zullen halen. En zo slaat de N-VA doelbewust gaten in overheidsfinanciën', meent het SP.A-Kamerlid.

Ze vindt het 'onbegrijpelijk dat coalitiepartner CD&V zich iedere keer opnieuw laat rollen'. 'Het sociale gelaat van deze regering staat er zoals steeds bij en kijkt ernaar als een koe naar een trein.'

‘Uitgaven dringend onder controle krijgen’

Voor N-VA-Kamerlid Peter Dedecker is de nieuwe Europese vingertik 'de bevestiging dat we de uitgaven dringend onder controle moeten krijgen en de koers van hervormingen moeten verderzetten'.

Dat de Europese Commissie vreest dat de doelstellingen niet gehaald zullen worden, 'moet een wake-upcall zijn voor iedereen in de regering' om de afgesproken besparingen ook door te voeren. Aan inkomstenzijde zit het wel snor, meent Dedecker. 'De inkomsten zitten op schema, waardoor nieuwe belastingen absoluut niet de oplossing zijn, voor zover die in een overbelast land als België überhaupt ooit een oplossing zouden kunnen zijn.'

Een begroting in evenwicht op het einde van de legislatuur zit er niet meer in, geeft Dedecker toe, 'een gevolg van een beleid uit het verleden'. De huidige regering 'kan fier zijn op haar traject op lange termijn'.

‘Zwak punt van een sterke regering’

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert is minder mals. 'Te verwachten, heb genoeg gewaarschuwd', reageert hij op Twitter. 'Geen duurzaam beleid voor onze kinderen en kleinkinderen.' Volgens de CD&V’er is 'twee derde van de zeer minimale verbetering dan ook nog dankzij de daling van de rentelasten'. 'Een zwak punt van een anders sterke regering', vindt hij.